Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

italie Beste reistijd voor Rome

Wil je weten wanneer je het beste naar Rome kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De enorme hoeveelheid aan historische schatten zorgt ervoor dat Rome jaarlijks mag rekenen op miljoenen toeristen. De hoofdstad van Italië behoort tot de meest populaire steden ter wereld. Als je het hebt over de beste reistijd voor Rome dan moet je eigenlijk al bijna gaan kiezen wat voor jou de doorslaggevende factor is. Wil je liever naar Rome reizen als er een grote of grotere kans is op lekker weer of vind je het belangrijk dat het enigszins betaalbaar is en dat er voldoende beschikbaarheid is voor entreetickets en excursies in Rome. In het eerste geval kom je uit in het drukkere hoogseizoen en in het tweede geval moet je juist kiezen voor het iets minder drukke laagseizoen, wat automatisch betekent dat de kans op lekker weer kleiner is.

Het beste weer

Wie voor het beste weer kiest die zou in het voorjaar of najaar naar Rome moeten reizen. De beste reistijd voor Rome bestaat in dat geval uit de maanden mei, juni en september. Het is dan warm met middagtemperaturen die veelal tussen de 20 en 30 graden liggen. Juni en september zijn gemiddeld warmer dan mei: vaak is er dan sprake van zomerse temperaturen die boven de 25 graden liggen. Je hebt kans op een regenbui. Hartje zomer gaan de zomerse buien wat vaker gepaard met onweer.

Wie in juli of augustus naar Rome wil reizen die krijgt te maken met middagtemperaturen die vaak rond of boven de 30 graden liggen. Voor een stedentrip is dat eigenlijk net iets te warm. Dat geldt zeker tijdens de heetste dagen en als de zon volop schijnt. Wij zouden daarom wat minder snel ervoor kiezen om hartje zomer naar Rome te gaan.

Rome

Goede alternatieven

Hoewel april en oktober net wat koeler en natter zijn, zijn dit wel geliefde maanden voor een stedentrip naar Rome. In april liggen de maximumtemperaturen gemiddeld rond de 15 tot 21 graden en de zon laar zich geregeld zien. Het is met gemiddeld tachtig millimeter regen helaas wel de natste voorjaarsmaand.

De goedkopere optie

Als de prijs en/of drukte belangrijker is dan het weer, dan kun je vanaf november tot en met maart prima naar Rome reizen. Het weer is dan een instabiele factor, maar er is geen sprake van een slecht reisseizoen of een serieuze winter. Het is in het winterseizoen wat koeler, wat grijzer en er is meer kans op regen. Het kan hartje winter zelfs tot nachtvorst komen. Maar voor wie goedkoop naar Rome op vakantie wil gaan is dit de betere periode.

Rome tijdens de schoolvakanties

Als je met leerplichtige kinderen naar Rome wilt reizen of op andere wijze aan de schoolvakanties gebonden bent, dan zijn de meivakantie en de herfstvakantie de beste periodes om at te doen. Het is dan niet zo gemakkelijk te warm of te koud, terwijl de zon zich vrij gemakkelijk kan laten zien. Wie tijdens de zomervakantie naar Rome wil reizen die moet rekening houden met de warmte. Zeker met jongere kinderen moet je er dan voor zorgen dat de inspanning niet te zwaar is, er geregeld gestopt wordt en dat er ruim voldoende gedronken wordt, bij voorkeur water. De kerstvakantie biedt niet het beste weer voor een reisje naar Rome en is door de feestdagen wel relatief duur. De voorjaarsvakantie is qua prijs vaak de beste optie.

Reisadvies - Rome
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Rome
Reisadvies - Rome
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Rome

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.