Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

griekenland Beste reistijd voor Kreta

Wil je weten wanneer je het beste naar Kreta kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Griekse eiland Kreta behoort tot de meest geliefde zonbestemmingen binnen Europa. Alleen al vanuit Nederland vliegen er in het hoogseizoen tientallen vliegtuigen vol vakantiegangers richting de luchthavens van Heraklion en Chania. Op jaarbasis ontvangt Kreta miljoenen vakantiegangers. Het aangename mediterrane klimaat van Kreta is één van de belangrijkste redenen waarom dit eiland zo geliefd is. De zomer begint hier vrij vroeg en gaat tot het einde van september door. In deze periode is er sprake van hoofdzakelijk zonnig weer, weinig neerslag en zomerse temperaturen. Ideaal voor wie een zonvakantie wil vieren, dus. Voor cultuurliefhebbers zijn de voorjaars- en najaarsmaanden beter geschikt. Het is dan wat minder heet, waardoor het bezoeken van bezienswaardigheden zoals archeologische vindplaatsen beter te doen is.

De algemene beste reistijd voor Kreta is van half mei tot eind september. Oktober kan prima weer leveren, maar is vooral in de tweede helft van de maand koeler en somberder. De zeewatertemperatuur is dan nog wel prima.

Kreta

Zonvakantie op Kreta

De vier beste maanden voor een zonvakantie op Kreta zijn juni, juli, augustus en september. De gemiddelde maximumtemperatuur komt dan uit tussen de 27 en 33 graden Celsius. Met name in juli en augustus bestaat de kans dat de thermometers oplopen tot boven de 35 graden. Dergelijke hitte komt meestal wel een aantal dagen per jaar voor op Kreta. Wie pech heeft die krijgt zelfs te maken met temperaturen van veertig graden. Juli en augustus zijn zeer zonnig en droog. De kans op regen is erg klein. Mogelijk dat je een keer met een onweersbui te maken krijgt. In juni en september is de kans op regen iets groter, maar nog steeds te verwaarlozen.

Actieve vakantie op Kreta

Wil je actief bezig zijn op Kreta, bijvoorbeeld om te wandelen door de Samariakloof of elders op het eiland, dan kun je de heetste maanden beter vermijden. De combinatie van warmt en felle zon zorgt ervoor dat gemiddelde tot zware inspanning een flinke belasting vormt voor het lichaam. De maanden mei en oktober zijn daardoor beter geschikt voor een actieve vakantie op Kreta. Houd de weersverwachtingen wel goed in de gaten. Er kan soms zware regenval zijn waar je als wandelaar serieus last van kunt hebben.

Kreta tijdens de schoolvakanties

Ben je om wat voor reden dan ook gebonden aan de wettelijk vastgestelde schoolvakanties, dan is de zomervakantie de beste reistijd om naar Kreta te gaan. De meivakantie is onvoorspelbaar qua weer en de zeetemperatuur is dan nog aan de lage kant. De herfstvakantie valt vaak halverwege oktober. Dat is een periode waarin het weer onbestendig kan zijn en de temperaturen net iets te laag kunnen zijn voor een strandvakantie. Op Kreta wordt de oktobermaand als naseizoen beschouwd. Dat betekent dat het al een stuk rustiger is in de horeca en het uitgaansleven niet zoveel meer te bieden heeft.

Reisadvies - Kreta
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Kreta
Reisadvies - Kreta
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Kreta

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.