Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Beste reistijd voor Antarctica

Antarctica is het veruit koudste continent op Aarde. Het beslaat het gebied rond de zuidpool en officieel is het geen staat of land. Binnen het Verdrag van Antarctica is vastgelegd hoe men omgaat met het continent. Een reis naar Antarctica maak je niet zomaar even. Je reist eerst naar Argentiniƫ om vervolgens met een expeditieboot naar Antarctica mee te varen. Dit soort reizen wordt alleen maar aangeboden vanaf begin november tot ongeveer het einde van maart. Dit is de periode waarin de routes goed bevaarbaar zijn en het met de juiste uitrusting enigszins uit te houden is qua temperatuur.

Antarctisch schiereiland

Vrijwel alle toeristen die naar Antarctica reizen die doen dat naar het Antarctisch schiereiland. Deze landtong is aanzienlijk minder koud dan het meer centrale deel van Antarctica, dat dichter bij de geografische zuidpool ligt. Als je kijkt naar de Argentijnse Esperanza basis dan zijn de temperaturen in december, januari en februari ongeveer vergelijkbaar met die in Nederland op dat moment. Het is overdag gemiddeld ongeveer een graad of 2 tot 6, terwijl het kwik 's nachts net iets onder het vriespunt ligt. Het is hier op Antarctica dan hartje zomer. Harde wind kan de gevoelstemperatuur negatief beĆÆnvloeden.

Lokale winter

Tijdens de lokale winter, dat is op het moment dat het in Nederland zomer is, wordt het zo koud op Antarctica dat reizen naar dit continent voor recreatieve doeleinden eigenlijk amper georganiseerd worden. Rond het Antarctisch schiereiland is het op papier nog wel te doen om er naartoe te gaan, maar de weersomstandigheden maken het reizen lastiger. Grotere delen rond Antarctica hebben zijn dan bevroren en de ijslaag is dan aanzienlijk dikker. Dit beperkt de vaarmogelijkheden. Op de koelste plekken op de zuidpool kan het zowel overdag als 's nachts onvoorstelbaar koud zijn: min zestig tot min zeventig graden is dan heel normaal. De wind kan snoeihard zijn, waarbij orkaankracht niet ongebruikelijk is. De windchill zorgt op dat soort momenten voor een gevoelstemperatuur die richting de honderd graden onder nul kunnen gaan.

Antarctica tijdens de schoolvakanties

Als je gebonden bent aan de Nederlandse schoolvakanties dan is de kerstvakantie de enige mogelijkheid om naar Antarctica te reizen. Je hebt vanwege de lange reistijd tenminste twee weken nodig om een reis naar Antarctica te ondernemen. De kerstvakantie is de enige schoolvakantie die die ruimte geeft binnen de klimatologisch geschikte reisperiode (november t/m maart).

Reisadvies - Antarctica
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Antarctica
Reisadvies - Antarctica
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Antarctica