Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zuid-afrika Het klimaat van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en grote stukken van het centrale deel van Zuid-Afrika hebben te maken met relatief warme klimaatzones zoals een warm woestijnklimaat (noordwesten), warm steppeklimaat (noorden), koud woestijnklimaat (westen en delen van midden van het land) en een koud steppeklimaat (zuidelijke binnenland). De types volgens de Köppen-Geigerklimaatclassificaties zijn BWh, BWk, BSh en BSk.

In het oosten en langs de kust vind je voornamelijk land- en zeeklimaten, zoals het gematigd savanneklimaat (type Cwa), het gematigde chinaklimaat (type Cwb) en in mindere mate het koele chinaklimaat (type Cwc). Langs de kusten vind je zeeklimaten van de types Cfa (warm) en Cfb (gematigd). Grote delen van Zuid-Afrika worden door veel andere sites op één hoop gegooid en als subtropisch klimaat omschreven. Dit is niet helemaal terecht, omdat in grote delen van het binnenland de temperatuur in de wintermaanden te laag ligt om aan die typering te voldoen.

Klimaat van de populairste vakantiebestemmingen in Zuid-Afrika

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika:

Rondreizen door Zuid-Afrika

Wil je wat meer van Zuid-Afrika zien, dan is een rondreis een ideaal middel. Je kunt een eigen rondreis uitstippelen, een auto huren en vervolgens accommodaties boeken, maar je kunt ook deelnemen aan een georganiseerde rondreis. Ga op safari, ontdek de wijngebieden van Zuid-Afrika, bezoek Kaapstad en doe de Tuinroute – alles kan in het veelzijdige Zuid-Afrika. Je kunt verschillende soorten rondreizen door Zuid-Afrika boeken bij ANWB Reizen.

Tegenovergestelde seizoenen

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Herfst bij ons is lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer. Als winterzonbestemming kun je in Zuid-Afrika daarom uitstekend terecht. Wie echter op safari wil gaan, moet er rekening mee houden dat het tijdens de lokale zomermaanden in de meeste natuurparken natter en groener is. De bomen en struiken staan vol blad en de grassen kunnen zo hoog groeien dat veel dieren moeilijk te spotten zijn.

Zuid-Afrika

Winter

Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en, met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap), de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen, tot enkele graden boven het vriespunt.

Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika, is aangewezen op de kustplaatsen van de regio KwaZoeloe-Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm, met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Zomer

Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo'n 34 tot 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. Het Krugerpark is in deze periode ook erg warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei en beslaat de oostelijke strook vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid-Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met een kans op malaria.

Orkanen

Bang voor orkanen hoef je in Zuid-Afrika niet te zijn. De orkaanactiviteit in de regio bereikt Zuid-Afrika eigenlijk nooit. Tropische stormen en depressies worden opgevangen door Madagaskar of bereiken het Afrikaanse vasteland ten noorden van Zuid-Afrika, bij de kusten van Mozambique en Tanzania.

Tornado's behoren wel tot de mogelijkheden. In de zomermaanden (november, december en januari) is er in de regio's KwaZoeloe-Natal en Gauteng een redelijke kans op deze allesverwoestende wervelwinden.

Golfstroom

De westkust van Zuid-Afrika heeft te maken met een koude golfstroom uit zuidwestelijke richting, de Benguelastroom. De aanvoer van relatief koel zeewater uit de koudere gedeeltes van de Atlantische Oceaan zorgt voor tempering van de temperaturen langs de kusten rondom de Zuidkaap en een hogere kans op neerslag in de lokale wintermaanden.

Langs de oostkust staat een warme golfstroom uit noordelijke richting. De Agulhasstroom voert relatief warm zeewater langs de kusten van Mozambique naar Zuid-Afrika. In de regio KwaZoeloe-Natal is het daarom ook in de wintermaanden nog aangenaam warm.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
30℃
18℃
9
10
23℃
februari
29℃
17℃
8
9
23℃
maart
26℃
15℃
8
9
22℃
april
23℃
13℃
8
8
21℃
mei
21℃
10℃
7
7
20℃
juni
20℃
8℃
7
5
19℃
juli
19℃
5℃
8
4
18℃
augustus
20℃
6℃
8
5
18℃
september
22℃
9℃
8
8
19℃
oktober
23℃
12℃
8
9
19℃
november
26℃
14℃
9
11
21℃
december
29℃
17℃
9
11
22℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
30℃
29℃
26℃
23℃
21℃
20℃
19℃
20℃
22℃
23℃
26℃
29℃
nodata
minimum temperatuur
18℃
17℃
15℃
13℃
10℃
8℃
5℃
6℃
9℃
12℃
14℃
17℃
nodata
uren zonneschijn per dag
9 8 8 8 7 7 8 8 8 8 9 9
nodata
dagen neerslag per maand
10 9 9 8 7 5 4 5 8 9 11 11
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
23℃
23℃
22℃
21℃
20℃
19℃
18℃
18℃
19℃
19℃
21℃
22℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 10+

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 8-10

mei

UV 6-8

juni

UV 3-6

juli

UV 3-6

augustus

UV 6-8

september

UV 8-10

oktober

UV 8-10

november

UV 10+

december

UV 10+

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

klik hier voor uitleg over de symbolen