Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

servie Het klimaat van Servië

Servië (Србија) is deels bergachtig en heeft volgens de Köppen-Geigerclassificatie een gematigd zeeklimaat (type Cfb). Sommige bronnen menen ten onrechte dat Servië een continentaal klimaat heeft. Hoewel het klimaat van Servië zeker een grimmig karakter vertoont, dat lijkt op het patroon van een landklimaat of continentaal klimaat, is er voldoende invloed van de Middellandse Zee om nog te mogen spreken van een gematigd zeeklimaat. De klimaatcijfers onderbouwen deze stelling. Gedurende de wintermaanden heeft de aanwezigheid van de Middellandse Zee een remmend effect op de afkoeling van Servië en in de zomermaanden kan hetzelfde zeewater een afkoelend effect hebben, waardoor de vorming van extreme hitte voorkomen kan worden.

Code geel voor Servië

Goed nieuws! Vanaf donderdag 24 juni 2021 geldt er 'code geel' voor Servië. Dat betekent dat je wel voor een vakantie naar Servië mag reizen. Er is geen negatief reisadvies voor Servië. Voor de terugreis geldt er geen verplichte PCR-test of vaccinatie om Nederland weer in te mogen. Bij thuiskomst hoef je niet in quarantaine, tenzij je coronagerelateerde klachten hebt. Dan gelden de normale regels: blijf thuis en laat je testen. Voor de reis naar Servië gelden de regels van het land van aankomst. Die kunnen variëren en veranderen.

Reisadviezen kunnen door veranderende omstandigheden snel aangepast worden. Wij zijn vooral een weer- en klimaatsite. Check voor de zekerheid altijd even de overheidssite wijsopreis.nl voor het actuele reisadvies voor Servië.

Vier seizoenen

Servië kent vier seizoenen. De winter duurt van december tot en met februari. Tijdens de wintermaanden kent hoofdstad Belgrado gemiddeld zo’n twintig dagen waarbij de temperatuur onder het vriespunt blijft. Gemiddeld bijna dertig dagen per jaar valt er sneeuw in Belgrado (Beograd). In de zuidelijke helft van Servië valt aanzienlijk meer sneeuw. Hier vind je bergketens zoals de Dinarische Alpen, het Rodopegebergte en het Balkangebergte. Door de grotere hoogtes is het hier in de winter in de regel kouder en valt er meer sneeuw. Vooral in de Dinarische Alpen, in het zuidwesten van Servië, is er een redelijke kans op een flink pak sneeuw (november tot maart). Het noorden van Servië ligt voor een groot deel op de Pannonische vlakte, een grote vlakte in centraal Europa die ontstaan is toen de Pannonische Zee zo’n vijf miljoen jaar geleden opdroogde. Dit deel van Servië heeft minder kans op sneeuw. Door de aanvoer van koude lucht vanuit het noorden is er wel kans op periodes met extreme kou.

Vanaf maart stijgt de kans op dagen met lenteachtig weer, in april is er een definitieve omslag naar de lente en kunnen de thermometers regelmatig twintig graden of meer aangeven. De lente duurt relatief kort, meestal krijgt het weer vanaf eind mei een overwegend zomers karakter. De maanden juni, juli en augustus zijn de officiële zomermaanden. In de praktijk telt ook de maand september nog een groot aantal zomerse dagen voordat in oktober de herfst pas echt invalt. Herfst in Servië betekent een redelijk snelle daling in temperatuur. Binnen drie maanden daalt de gemiddelde middagtemperatuur met maar liefst twintig graden. In tegenstelling tot landen die direct aan zee gelegen zijn, staat de herfst in Servië niet automatisch gelijk aan veel regen. Over het algemeen wordt de hoeveelheid neerslag per maand in de herfst beperkt tot gemiddeld veertig tot maximaal zo’n zestig millimeter.

Košava (wind)

De košava is een snel opzettende wind uit zuidoostelijke richting die kenmerkend is voor Servië. De wind is het gevolg van een straalstroomverbinding die ontstaat door de aanwezigheid van een flink lagedrukgebied boven de Adriatische Zee en een krachtig hogedrukgebied in het zuiden van Rusland. De wind is het sterkste in de ochtend, tussen 5 en 10 uur. Daarna kan het effect snel afnemen. In de zomermaanden is de košava een droge wind die veel stof mee kan voeren. In de herfst zorgt de košava voor helder weer en in de wintermaanden kan de vanuit de Karpaten waaiende košava zorgen voor extreem koud weer met temperaturen die kunnen dalen tot -30 graden Celsius.

Warme zomers

De zomermaanden in Servië zijn warm en vrij zonnig. Met gemiddelde middagtemperaturen tussen de 25 en 30 graden en in de maanden juli en augustus gemiddeld negen uren aan zonneschijn per dag mag Servië zich wat betreft zomerweer meten aan veel zonbestemmingen langs de Middellandse Zee. Maar Servië kent geen kustgebied of stranden, waardoor het als zomerzonbestemming niet de populariteit zal kunnen halen die buurland Kroatië bijvoorbeeld wel heeft. Wie Servië in de zomer bezoekt, kan geconfronteerd worden met extreme hitte. Als er een hogedrukgebied boven het zuiden van Rusland ligt, wordt hete lucht vanuit zuidelijke richting naar de Balkan aangezogen. De middagtemperaturen in Servië lopen dan gemakkelijk op tot onaangename waardes van tegen of zelfs rond de veertig graden Celsius.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand
januari
4℃
-2℃
2
12
februari
6℃
-1℃
3
11
maart
12℃
3℃
5
12
april
17℃
7℃
6
12
mei
22℃
12℃
7
13
juni
25℃
15℃
8
12
juli
27℃
16℃
9
9
augustus
27℃
16℃
9
9
september
24℃
13℃
7
9
oktober
18℃
8℃
5
9
november
11℃
3℃
3
12
december
5℃
0℃
2
13

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
4℃
6℃
12℃
17℃
22℃
25℃
27℃
27℃
24℃
18℃
11℃
5℃
nodata
minimum temperatuur
-2℃
-1℃
3℃
7℃
12℃
15℃
16℃
16℃
13℃
8℃
3℃
0℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 3 5 6 7 8 9 9 7 5 3 2
nodata
dagen neerslag per maand
12 11 12 12 13 12 9 9 9 9 12 13
nodata
hoeveelheid neerslag per maand

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 3-6

mei

UV 6-8

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 3-6

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen