Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

montenegro Het klimaat van Montenegro

Aan de Adriatische kust ligt het land Montenegro (Crna Gora), dat vroeger deel uitmaakte van Joegoslavië en zich in 2006 als onafhankelijke staat afscheidde van Servië. Een groot deel van Montenegro bestaat uit bergen en heuvels die behoren tot de Dinarische Alpen. Het lager gelegen gebied langs de kust heeft een mediterraan klimaat (type Csa), met warme, droge zomers en milde winters. De hoger geleden gebieden hebben een gematigd zeeklimaat, met gemiddeld milde tot vrij koele winters en milde zomers met een verhoogde kans op uitschieters naar zeer hoge maximumtemperaturen. Dit komt doordat in de berggebieden de afkoelende werking van de Adriatische Zee veel minder sterk aanwezig is dan langs de kust en doordat warme lucht vanuit het noordoosten en oosten als het ware tegen de bergwanden blijft hangen en de thermometers flink kan laten oplopen. Met name in Centraal-Montenegro kan het in juli en augustus met regelmaat snikheet worden, met temperaturen die overdag op kunnen lopen naar maar liefst veertig graden Celsius.

Code groen voor Montenegro

Sinds donderdag 8 juli 2021 geldt er 'code groen' voor Montenegro. Dat betekent dat je voor een vakantie naar Montenegro mag reizen. Voor de terugreis geldt er geen verplichte PCR-test of vaccinatie om Nederland weer in te mogen. Bij thuiskomst hoef je niet in quarantaine, tenzij je coronagerelateerde klachten hebt. Dan gelden de normale regels: blijf thuis en laat je testen. Voor de reis naar Montenegro gelden de regels van het land van aankomst. Die kunnen variëren en veranderen.

Reisadviezen kunnen door veranderende omstandigheden snel aangepast worden. Wij zijn vooral een weer- en klimaatsite. Check voor de zekerheid altijd even de overheidssite wijsopreis.nl voor het actuele reisadvies voor Montenegro.

Koele winters

De maanden december, januari en februari betekenen voor de berggebieden kou en sneeuw. De gemiddelde dagtemperatuur komt deze periode amper boven het vriespunt uit, op de hoogste toppen eigenlijk zelden tot nooit. ‘s Nachts liggen de temperaturen gemiddeld ongeveer vijf tot tien graden onder nul. Op de hoger gelegen plekken kan het echter gemakkelijk vijf tot tien graden koeler zijn. Deze cijfers zijn langjarige gemiddelden, waar vrijwel iedere winter wel minimaal een keer een flinke afwijking op mogelijk is. Soms valt het mee en zorgt de aanvoer van warme lucht vanaf de Adriatische Zee voor een periode met mild winterweer. Wat vaker voorkomt, is dat de temperaturen onder invloed van zeer krachtige hogedrukgebieden boven het vasteland flink kunnen dalen. Een uit het noordoosten waaiende harde valwind, de bora, kan voor een diepvrieseffect zorgen, waarbij het op zijn zachtst gezegd onaangenaam wordt om buiten te vertoeven. In de winter kan de bora dagenlang aanhouden en voor zeer oncomfortabele omstandigheden zorgen, zeker in combinatie met het opstuiven van al gevallen sneeuw. Omdat de bora vrijwel niet te voorspellen is, raken regelmatig mensen in gevaar door deze plots opstekende wind. Als de bora waait, is er meestal sprake van helder weer zonder neerslag. In de bergen valt in de winter veel sneeuw. De hoeveelheden zijn per regio, maand en jaar verschillend, maar enkele tientallen centimeters is eigenlijk wel het minimale waar je op moet rekenen. Op sommige plekken kan in één winter een pak sneeuw van maar liefst enkele meters dik vallen. Het duurt in het voorjaar dan ook vrij lang voordat deze sneeuwlaag verdwenen is.

Wintersport

Montenegro kent, dankzij de bergen en de sneeuw, een aantal uitstekende skigebieden. Als wintersportbestemming is Montenegro daardoor een prima alternatief voor de bij ons populaire bestemmingen in de Alpen. Wintersport beoefen je hier vooral in de regio’s Kolašin (Bjelasica), Žabljak (Durmitor) en Turjak (in Rožaje). Populaire skioorden zijn onder andere Javorovača, Lokve, Turjak, Vučje en Savin Kuk. Wintersport in Montenegro is genieten van avontuur in een prachtige winterse setting.

Langs de kust zijn de winters een stuk aangenamer. Met middagtemperaturen die rond of net onder de tien graden liggen en minimumtemperaturen gemiddeld enkele graden boven het vriespunt, heb je langs de kust weinig last van de winter. Zelfs sneeuwval komt hier vrij weinig voor, in tegenstelling tot het binnenland en de bergen.

Hete zomers

De zomermaanden in Montenegro tonen, net als de andere maanden, duidelijke verschillen in weerbeeld. Langs de kust is er sprake van overwegend zonnig en stabiel zomerweer, met middagtemperaturen die gemiddeld tegen de dertig graden liggen. De thermometers schieten hier niet zo vaak richting de veertig graden en koele dagen zul je hier in de maanden juni, juli, augustus en ook nog september niet veel meemaken. ‘s Avonds is het langs de Adriatische kust over het algemeen zwoel en duiken de thermometers meestal pas diep in de nacht onder de twintig graden. Tijdens hittegolven kan het voorkomen dat de laagste temperatuur binnen een etmaal rond de 25 graden ligt.

In het binnenland liggen de middagtemperaturen gemiddeld op een gelijk niveau met de kustgebieden, de minimumtemperaturen liggen in de zomer gemiddeld enkele graden lager. In de praktijk heeft het binnenland de grootste kans op extreme hitte. Door de aanvoer van hete lucht vanuit het centrale deel van het Balkanschiereiland kan het in het binnenland onaangenaam heet worden, met temperaturen van 35 tot maar liefst 40-41 graden Celsius.

In de bergen, waar de hoogte boven de 1200-1500 meter boven de zeespiegel uitkomt, valt het over het algemeen wel mee met de hitte. De langjarige gemiddelden liggen hier ook een stuk lager dan in de rest van Montenegro. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 22 en 25 graden, terwijl het ‘s nachts in de regel afkoelt naar rond de tien graden Celsius.

Neerslag

Montenegro behoort tot de natste landen van Europa. Met name de berggebieden registreren op jaarbasis vrij grote hoeveelheden neerslag, waarvan in de wintermaanden het merendeel in de vorm van sneeuw uit de hemel valt. De natste plekken in Montenegro zijn goed voor maar liefst 4000-5000 millimeter neerslag gemiddeld per jaar. Langs de kust valt minder neerslag, daar houdt het bij 1300 tot 1600 millimeter neerslag op jaarbasis op – altijd nog het dubbele van wat we in Nederland gewend zijn. In het binnenland zijn de neerslaghoeveelheden redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Een uitzondering hierop vormt de regio rondom en direct ten noorden het Meer van Shkodër (Skadarsko jezero), waar ook de hoofdstad Podgorica ligt. De laatste drie maanden van het jaar zijn hier nat, met ruim tweehonderd millimeter neerslag per maand, terwijl de zomermaanden (juni, juli en augustus) relatief droog zijn, met slechts zo’n 35 tot 60 millimeter regen per maand.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
8℃
0℃
4
13
14℃
februari
9℃
2℃
4
12
14℃
maart
13℃
4℃
5
13
14℃
april
17℃
7℃
6
13
15℃
mei
22℃
11℃
8
11
18℃
juni
25℃
14℃
9
9
21℃
juli
29℃
17℃
11
6
24℃
augustus
29℃
17℃
10
7
25℃
september
25℃
14℃
8
9
23℃
oktober
20℃
10℃
6
10
20℃
november
14℃
6℃
4
14
17℃
december
9℃
2℃
3
14
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
8℃
9℃
13℃
17℃
22℃
25℃
29℃
29℃
25℃
20℃
14℃
9℃
nodata
minimum temperatuur
0℃
2℃
4℃
7℃
11℃
14℃
17℃
17℃
14℃
10℃
6℃
2℃
nodata
uren zonneschijn per dag
4 4 5 6 8 9 11 10 8 6 4 3
nodata
dagen neerslag per maand
13 12 13 13 11 9 6 7 9 10 14 14
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
14℃
14℃
14℃
15℃
18℃
21℃
24℃
25℃
23℃
20℃
17℃
15℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 6-8

juni

UV 8-10

juli

UV 8-10

augustus

UV 6-8

september

UV 6-8

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen