Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

libie Het klimaat van Libië

Libië heeft een woestijnklimaat met hete zeer droge zomers en warme winters waarin vrijwel neerslag valt. De libische woestijn wordt als één van de droogste gebieden ter wereld beschouwd.
De kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met warme en droge zomers en milde winters waarin wel wat neerslag valt. Zo zorgt het zeewater ervoor dat het langs de kust minder heet wordt en aanvoelt in vergelijking met de binnenlanden en brengt het in de wintermaanden wat neerslag met zich mee.
De regen die er valt komt vooral voor in de periode oktober tot april. In de maanden februari/maart zie je de woestijnvegetatie dan ook dankbaar in bloei staan dankzij de 200 tot 300 milimeter regen die valt gedurende de nattere winterperiode.

Hitte
In Libië kan het extreem heet worden. Temperaturen komen overdag ruim boven de 30 graden en lopen soms zelfs op tot maar liefst een onaangename 50 graden Celsius.

Afkoeling
In de woestijn kan het 's nachts flink afkoelen Belangrijk is om voor 's nachts daarom een warme trui of een vest mee te nemen. Ook beschermende kleding tegen zandstormen is een must als je de desert ingaat.

Winterzon
De winters zijn mild met dagtemperaturen langs de kust van 17 tot 25 graden. Vrij prettige omstandigheden voor een winterzon vakantie. Omdat het zelden lange periodes regent en de zon vrij uitbundig schijnt gedurende het hele jaar is Libië in potentie redelijk goed geschikt als winterzonbestemming.

Hete wind: ghibli
Ghibli (ook wel gibli, chibli, gebli, kibli of gibleh genoemd) is de lokale benaming voor een scirocco. Deze stevige uit het zuiden of zuidwesten waaiende wind brengt meestal veel stof met zich mee waardoor reizen zeer lastig wordt als deze wind waait.
Tijdens de voorspelbare ghibli stijgt de temperatuur vaak naar 40 tot 50 graden en daalt de relatieve luchtvochtigheid van 75-80 procent naar 10 tot 20 procent. De ghibli wordt veroorzaakt door een depressie boven de Middellandse zee die een aanzuigende werking heeft en een ghibli doet ontstaan. Dat is de reden waardoor dit verschijnsel dat het dagelijks leven in Libië vrijwel plat legt goed te voorspellen is. In Egypte heeft men ook te maken met een dergelijk verschijnsel, daar noemt men het de khamsin.
De woestijnwinden komen het meeste voor in het voor- en najaar en duren normaal gesproken zo'n één tot vier a vijf dagen.