Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

japan Het klimaat van Japan

Japan heeft voor het grootste gedeelte een gematigd zeeklimaat, met warme zomers en vrij milde winters. Het zuiden van Japan heeft een warm zeeklimaat. Van deze Riukiu-eilanden hebben de meest zuidelijke, de Okinawa-eilanden, een subtropisch klimaat, met temperaturen die zelfs in de wintermaanden nog rond de twintig graden liggen. Sommige westelijke gebieden van de eilanden Honshu en Hokkaido hebben een koel tot gematigd landklimaat. Omdat deze gebieden door verschillende bergzones voor een groot deel afgesloten zijn van de Grote Oceaan heeft het zeewater hier veel minder invloed dan aan de oostelijke kusten.

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Japan

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Japan:

Bijzondere rondreizen door Japan?

Japan is een veelzijdige land waar tal van verschillende soorten vakanties gehouden kunnen worden. De ANWB biedt diverse indrukwekkende rondreizen door Japan naar Japan aan. Denk aan prachtige treinrondreizen waarbij je met de supersnelle treinen door Japan reist of groepsrondreizen waarbij je in non-stop naar Japan vliegt en daar in groepsverband het land van de rijzende zon gaat ontdekken.

>>> bekijk alle Japan rondreizen op ANWB.nl

Klimaatkarakteristieken

Net als bij ons heeft het grootste deel van Japan echt vier seizoenen, die vrijwel gelijk lopen aan de onze. De overgangen verlopen echter veel sneller dan bij ons. Terwijl er begin maart nog nachtvorst voor kan komen, kan het ruim een maand later overdag al volop zomers weer zijn. De winter duurt gemiddeld van december tot en met maart, de lente van april tot en met half mei en de zomers van half mei tot eind september. Oktober en november zijn herfstmaanden. Hoe noordelijke je komt, des te groter de verschillen per seizoen zijn. Ook duren de tussenseizoen lente en herfst daar iets langer.

In het zuiden van Japan, waar het weer een meer mediterraan tot subtropisch karakter heeft, heb je eigenlijk maar twee seizoenen. De winters zijn lenteachtig warm, met redelijk veel neerslag, de zomers zijn warm tot vrij heet, met grote hoeveelheden regen. Winters weer komt hier niet voor en de grootste omschakeling is die van de temperatuur. De hoeveelheid regendagen is in het zuiden vrijwel gelijk gedurende het jaar. Omdat de neerslagintensiteit gedurende de zomer hoger wordt, zijn de uiteindelijke hoeveelheden regen per maand ongeveer twee keer zo hoog als in de winter.

Hoogteverschillen

Japan is een land met grote hoogteverschillen. Op alle eilanden vind je vulkanen en bergen, variërend van middelhoog gebergte en heuvelachtige gebieden tot flinke gebieden met hoge ,bergtoppen die reiken tot maar liefst 3776 meter (de beroemde vulkaan Fuji). Door de grote hoogteverschillen kan er binnen een redelijk kleine afstand een vrij groot verschil in weerbeeld ontstaan. De hoeveelheden neerslag kunnen daarom voor een bepaalde locatie ook grote verschillen vertonen van het ene met het andere jaar.

Regen & sneeuw

Aan regen geen gebrek in Japan. Gedurende het hele jaar valt er volop regen verspreid over het hele land. De meeste delen van Japan hebben in de zomer meer regen waarbij de hoeveelheden lokaal op kunnen lopen tot maar liefst 300 mm of meer per maand. In het noorden is de neerslag veel beter verspreid over het jaar en zijn de vroege zomermaanden zelfs fractioneel droger dan de winter en het najaar. In het noorden valt op jaarbasis ongeveer 1000 millimeter neerslag, het eiland Hachijōjima dat ten zuiden van het eiland Honshu ligt telt maar liefst ruim 3100 millimeter regen per jaar.

Aan regen geen gebrek in Japan. Gedurende het hele jaar valt er volop regen, verspreid over het hele land. De meeste delen van Japan hebben in de zomer meer regen, waarbij de hoeveelheden lokaal op kunnen lopen tot maar liefst 300 mm of meer per maand. In het noorden is de neerslag veel beter over het jaar verspreid en zijn de vroege zomermaanden zelfs fractioneel droger dan de winter en het najaar. In het noorden valt op jaarbasis ongeveer 1000 millimeter neerslag, het eiland Hachijōjima, dat ten zuiden van Honshu ligt, telt maar liefst ruim 3100 millimeter regen per jaar.

In de wintermaanden kan de neerslag op de vier grootste eilanden in de vorm van sneeuw vallen. Vooral op Hokkaido en Honshu zijn die kansen redelijk, vooral in bergachtig gebied. Grote delen van de bergen zijn 's winters bedekt met een flinke sneeuwlaag. Japan kent dan ook een groot aantal uitstekende skigebieden, die je vooral vindt in de regio's Tohoku en Chubu en het eiland Hokkaido. Omdat wintersport in Japan erg populair is onder de lokale bevolking, is het naar Europese maatstaven vrij duur. Een dagpas voor de skiliften kost je al snel zo'n vijfduizend yen (40 euro) per persoon.

Zomers

De zomers zijn warm (het noorden) tot zeer warm (Centraal en Zuid-Japan). Het land kent een vrij groot aantal badplaatsen, stranden en resorts, maar is geen ideale zomerzonbestemming. Ondanks de zeer geschikte temperaturen zijn er weinig weken waarin er volop zonneschijn is met weinig neerslag. De kans is vrij groot dat de zon zich achter een wolkendek verschuilt en vrijwel elke dag valt er in de meeste regio's wel neerslag. Een echte strandvakantie naar Japan zul je daarom niet zo snel boeken, zeker omdat er op minder lange vliegafstanden veel betere zonbestemmingen te vinden zijn.

japan.jpg

Orkanen (Taifoons)

Japan ligt tussen de Kreeftskeerkring en 46 graden Noorderbreedte. Normaal gesproken is dit noordelijk genoeg om niet in het aanvoergebied van orkanen te liggen, die ontstaan tussen de 5 en 20 graden Noorderbreedte. Omdat orkanen en tropisch depressies op het Noordelijk Halfrond de vervelende gewoonte hebben om in noordelijke richting af te buigen, is het tijdens het orkaanseizoen toch regelmatig raak in Japan. De taifoens (oftyfonen zoals de Japanners ze noemen) ontstaan boven het warme zeewater van de Grote Oceaan. Dit gebeurt bij zeewatertemperaturen boven de 26 graden. Het orkaanseizoen in Japan begint in juli en eindigt in november. De meeste activiteit wordt echter in de maanden augustus, september en oktober waargenomen.

De kans om door een orkaan getroffen te worden is zeer verschillend in Japan. Het meest noordelijke eiland, Hokkaido, heeft soms last van een tropische depressie die helemaal tot het noorden doortrekt. Voor orkanen hoef je in het noorden echter niet bang te zijn. De meeste orkanen die Japan bereiken, trekken over de Riukiu-eilanden, die tussen Taiwan en Kyushu liggen. Tijdens het orkaanseizoen is hier een relatief grote kans op orkanen. Tijdens deze periode is er in deze regio ook veel overlast door stormen en regenval. Naast taifoens is er ook een grote kans op ander natuurgeweld in de vorm van aardbevingen. Het land ligt wat aardbevingen betreft in zeer actief gebied. Oorzaak is dat het land op de grens ligt van de Pacifische plaat, de Filipijnse plaat en de Euraziatische plaat.

In maart 2011 hebben diverse aardbevingen in en bij Japan voor enorme problemen gezorgd. Tsunami's als gevolg van zeebevingen hebben hele dorpen weggevaagd, de aardbevingen in Japan zelf hebben grote nucleaire gevolgen gehad.

Zon

Japan behoort absoluut niet tot de zonnigste plekken ter wereld. Het gemiddeld aantal uren zonneschijn ligt voor de meeste plekken onder de tweeduizend uur per jaar. Voor de meeste gebieden in Japan geldt dat de winters veel zonniger zijn dan de zomers. Gedurende de zomermaanden is er aan de hemel vaak een wolkendek te zien. Sommige steden hebben in de zomermaanden slechts 4 tot 5 uur zonneschijn per dag (gemiddeld), terwijl het aantal daglichturen in diezelfde periode op 13 tot 15 ligt.

Ondanks het feit dat de zon in de zomer niet altijd uitbundig schijnt, moet je je wel bewust zijn van de hoge zonkracht die in de zomermaanden heerst. Afhankelijk van de regio ligt de maximale zonkracht in Japan tussen uv-index 8 (noorden) en uv-index 11 (zuiden) bij zonnig weer. In grote delen van het land is een uv-index van 6 tot 8 bij bewolkt weer geen uitzondering. Dat is net zo hoog als de maximaal haalbare waardes in Nederland hartje zomer, dus ruim voldoende om flink te verbranden bij langdurige blootstelling.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
10℃
0℃
6
9
17℃
februari
10℃
1℃
6
11
16℃
maart
13℃
4℃
6
17
16℃
april
19℃
9℃
5
16
17℃
mei
23℃
14℃
6
16
20℃
juni
25℃
18℃
4
20
22℃
juli
29℃
22℃
5
21
24℃
augustus
31℃
24℃
6
17
26℃
september
27℃
20℃
4
20
25℃
oktober
21℃
14℃
4
17
23℃
november
17℃
8℃
5
12
21℃
december
12℃
3℃
6
9
19℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
10℃
10℃
13℃
19℃
23℃
25℃
29℃
31℃
27℃
21℃
17℃
12℃
nodata
minimum temperatuur
0℃
1℃
4℃
9℃
14℃
18℃
22℃
24℃
20℃
14℃
8℃
3℃
nodata
uren zonneschijn per dag
6 6 6 5 6 4 5 6 4 4 5 6
nodata
dagen neerslag per maand
9 11 17 16 16 20 21 17 20 17 12 9
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
17℃
16℃
16℃
17℃
20℃
22℃
24℃
26℃
25℃
23℃
21℃
19℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 3-6

april

UV 6-8

mei

UV 8-10

juni

UV 8-10

juli

UV 8-10

augustus

UV 8-10

september

UV 6-8

oktober

UV 3-6

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen