klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Ghana
De Republiek Ghana is een land gelegen in het westen van het continent Afrika. Ghana ligt aan de Golf van Guinea en grenst aan de landen Ivoorkust, Togo en Burkina Faso. Het landschap van Ghana bestaat vooral uit laagvlaktes aangevuld met een hoger gelegen gebied dat behoort tot de Ashanti-heuvels. Dit centraal in het zuiden gelegen gebied kent een gemiddelde hoogte van 600-700 meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt van Ghana is te vinden in het uiterste oosten. Met 885 meter hoogte is de berg Afadjato het hoogste punt van Ghana. Belangrijke element binnen het landschap van Ghana wordt gevormd door een enorm stuwmeer, het Voltameer.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Ghana
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Ghana is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Accra
Axim
Bolgatanga
Kumasi
Sekondi-Takoradi
Tamale
   

Twee klimaattypes
Het klimaat van Ghana laat zich grofweg indelen in een tweetal klimaattypes. Het grootste deel van Ghana heeft een tropisch klimaat, waarbij er vooral sprake is van een tropisch savanneklimaat (type Aw volgens de Kppen-Geiger klimaatclassificatie). In het zuidwestelijke kustgebied gaat dit over in een tropisch moessonklimaat (type Am). Het uiterste noorden van Ghana dat grenst aan Burkina Faso heeft vooral kenmerken van het warme steppeklimaat (type BSh). Dit is een droger en warmer klimaattype waarbij er nog teveel neerslag valt om van het drogere warme woestijnklimaat te spreken.

 

Warmte
Ghana heeft gedurende het hele kalenderjaar te maken met hoge temperaturen. Voor het grootste deel van het land geldt dat de maximumtemperatuur gemiddeld rond de tropische grens van dertig graden Celsius ligt. De noordelijke regionen worden warmer, met name in de maanden februari, maart en april als het kwik richting de veertig graden gaat.

Regenseizoen
De noordelijke helft van Ghana kent n regenseizoen dat begint in mei en aanhoudt tot eind september of lokaal begin oktober. Het zuiden kent twee regenseizoenen. Het eerste regenseizoen loopt van april tot begin juli, het tweede nattere seizoen valt in de maanden september en oktober. Langs de kust is juni de natste maand. Gemiddeld valt er dan ongeveer 200 tot 250 millimeter regen per maand.

Klimaatcijfers
Verspreid over Ghana vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Accra en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Ghana.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 32 23 7 5 27
februari 32 24 7 8 28
maart 32 24 7 12 28
april 32 24 7 12 29
mei 31 24 7 16 29
juni 29 23 5 21 27
juli 28 23 4 14 25
augustus 28 22 5 12 24
september 29 22 5 15 25
oktober 30 23 7 16 26
november 31 23 8 10 27
december 31 23 7 9 27
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Accra. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Ghana moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Ghana
Ghana informatie
Ghana informatie
Ghana informatie
Ghana reisinformatie
Ghana startpagina
wikipedia
winterzon in Ghana
world factbook
... meer Ghana

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact