Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon vroegboek 2025 - 2

engeland Het klimaat van Engeland

Engeland kent volgens het Köppensysteem een gematigd zeeklimaat (types Cfb), met relatief milde winters, warme zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

Engeland heeft de reputatie erg nat te zijn. Als je de verhalen mag geloven, regent het er elke dag. Dat geldt hooguit voor sommige delen van het eiland Groot-Brittannië, waarvan Engeland slechts een deel is. Het in het noorden gelegen Schotland en het in het westen gelegen Wales zijn aanzienlijk natter dan Engeland. Het zuidoosten van Engeland is gemiddeld zelfs droger dan Nederland: sommige delen van Essex, Kent en Cambridgeshire blijven zelfs onder de grens van vijfhonderd millimeter steken, waarmee deze gebieden zich wat neerslaghoeveelheden betreft kunnen meten met de Franse Rivièra.

Invloed van zee

Engeland heeft door de ligging in het noordwesten van Europa veel invloed van de omliggende zeeën, zoals de Noordzee, de Keltische Zee, de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan. De golfstroom zorgt voor de aanvoer van relatief warm zeewater. Door dit warme zeewater koelt het in Engeland niet zo snel af en liggen de temperaturen in de winter vrijwel overal gemiddeld boven het vriespunt. In de zomermaanden zorgt het zeewater er juist voor dat de temperaturen iets getemperd worden. De hoogste temperaturen worden in de zomer dan ook het vaakst gemeten in die delen van Engeland die het minste invloed van de zee ondervinden. Dat is vooral het zuidoosten van Engeland en in de zomermaanden ook de zuidwestelijke punt van Engeland (Cornwall en Devon). Het laatstgenoemde gebied profiteert juist vaak van de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden. Sommige plekjes in het zuidwesten lijken meer op de Middellandse Zeekust dan op Engeland. Palmbomen en mooie zandstranden doen gewoonweg on-Engels aan.

Aangename zomermaanden

De zomers in Engeland zijn gemiddeld te vergelijken met Nederland. Er zijn echter wel degelijk verschillen. Zo is hoofdstad Londen iets warmer en droger dan onze eigen hoofdstad Amsterdam. Bij langere periodes van mooi weer liggen de temperaturen vaak rond een aangenaam zomers niveau van 24 tot 28 graden en is de kans op een abrupt einde dat gepaard gaat met zware onweersbuien kleiner dan bij ons. Een weersomslag in Engeland in de zomer is vaak te wijten aan een verandering in de aanvoerrichting van het weer. Minder stabiel weer met lagere temperaturen en neerslag zijn meestal het gevolg van een aanvoer uit noordelijke of westelijke richting. Vooral als de straalstroom die van Amerika naar Europa loopt boven Engeland komt te liggen kan dit zorgen voor een constante aanvoer van depressies over het relatief koelere zeewater. Het gevolg is in dat geval matig tot slecht zomerweer waarbij Engeland het geluk heeft dat het vooral Schotland, Wales en Ierland zijn die de meeste ellende opvangen.

engeland.jpg

Neerslag

Gemiddeld valt er in Engeland slechts zo'n zevenhonderd millimeter neerslag per jaar, waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen. Deze hoeveelheden zijn enkele procenten lager dan in Nederland. Er is een aanzienlijk verschil in de verdeling van de neerslag: het zuidwesten en noordwesten van Engeland zijn een stuk natter dan het oostelijke deel. In het noordwesten zijn het vooral de heuvels en bergen die grote hoeveelheden regen te verwerken krijgen. Het Lake District is, met zo'n tweeduizend millimeter neerslag per jaar, het natste gebied van Engeland. Mist en bewolking maken het grauwe plaatje hier al snel compleet, waarmee dit deel van het land geheel voldoet aan het beeld dat veel mensen hebben over het weer in Engeland. Gemiddeld schijnt in de zeer groene heuvels ook maar duizend uur per jaar de zon. In de meeste sombere jaren kan de teller blijven steken bij minder dan achthonderd uur, wat neerkomt op gemiddeld minder dan drie uur zonneschijn per dag.

Winter

De winters in Engeland zijn redelijk mild. Op veel plaatsen liggen de maximumtemperaturen op veel dagen ruim boven het vriespunt, en ook het aantal nachten met nachtvorst valt mee. Als er echter een aanvoer is van koude poollucht uit het noorden, dan kunnen de temperaturen in Engeland flink dalen en kan er 's nachts flinke vorst ontstaan. Sneeuwen doet het in Engeland niet zo vaak, omdat de lucht daar vaak niet koud genoeg voor is. Als het echter wel sneeuwt, dan kunnen er lokaal redelijke hoeveelheden vallen, met mogelijke verkeersellende als gevolg. Sommige steden komen bij heftige sneeuwval vrijwel stil te liggen. Georganiseerde wintersport in Engeland is niet mogelijk. Hoewel er in de heuvels soms wel een prachtig wit sneeuwdek ligt waarop je kunt sleeën, langlaufen of zelf skiën, zijn er geen officiële skipistes in Engeland.

Wind

Onder de invloed van depressies die over zee aangevoerd worden heeft Engeland veel last van wind. Vooral in de hoger gelegen gebieden in het noorden staat er vaak een stormachtige wind en is ook de kans op stormen groot. Een andere plek waar de wind regelmatig vrij spel heeft, is het zuidwesten van Engeland. Bij de ergste stormen kan de windkracht tot kracht 10 of 11 (zwaar tot orkaanachtig) oplopen, af en toe wordt er zelfs orkaankracht (windkracht 12) gemeten. Van echte orkanen die voortkomen uit tropische depressies is in Engeland eigenlijk nooit sprake.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
7℃
2℃
2
20
6℃
februari
6℃
1℃
2
14
5℃
maart
10℃
3℃
3
17
6℃
april
13℃
5℃
5
15
8℃
mei
17℃
8℃
6
14
10℃
juni
20℃
10℃
7
13
14℃
juli
22℃
13℃
6
11
17℃
augustus
22℃
12℃
6
12
18℃
september
19℃
10℃
5
14
16℃
oktober
15℃
8℃
3
16
14℃
november
10℃
4℃
2
20
10℃
december
7℃
3℃
1
19
8℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
7℃
6℃
10℃
13℃
17℃
20℃
22℃
22℃
19℃
15℃
10℃
7℃
nodata
minimum temperatuur
2℃
1℃
3℃
5℃
8℃
10℃
13℃
12℃
10℃
8℃
4℃
3℃
nodata
uren zonneschijn per dag
2 2 3 5 6 7 6 6 5 3 2 1
nodata
dagen neerslag per maand
20 14 17 15 14 13 11 12 14 16 20 19
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
6℃
5℃
6℃
8℃
10℃
14℃
17℃
18℃
16℃
14℃
10℃
8℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 3-6

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 3-6

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen