Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zuid-korea Beste reistijd voor Zuid-Korea

Wil je weten wanneer je het beste naar Zuid-Korea kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Aziatische land Zuid-Korea heeft een vrij lastig klimaat. In de winter is het koud maar zonnig, terwijl de zomers warm en nat zijn. Dat zorgt ervoor dat de beste seizoenen om naar Zuid-Korea te reizen de tussenseizoenen zijn, omdat er dan meer balans is tussen temperatuur en neerslag. Het maakt de planning voor een vakantie in Zuid-Korea wat lastiger dan je zou willen, omdat de lente en herfst vrij kort duren. Hierdoor wordt de periode die als beste reistijd voor Zuid-Korea geldt aanzienlijk beperkt. Toeristisch gezien heeft dit een bijkomend nadeel: is dat de beschikbaarheid van accommodaties, vluchten en excursies door het korte hoogseizoen te klein is ten opzichte van de vraag. Dat leidt tot soms aanzienlijk hogere prijzen.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Zuid-Korea bestaat eigenlijk uit twee maanden: mei en oktober. De temperaturen zijn dan veelal aangenaam, de hoeveelheden regen zijn dan beperkt en de zon laat zich geregeld zien. Qua neerslag is oktober beter, maar de temperaturen zijn in mei weer aangenamer dan de herfstmaand. In de buurt van de kust is er niet zoveel verschil tussen de temperaturen in mei en oktober, maar landinwaarts is er wel een wezenlijk verschil. Daar liggen de maximumtemperaturen in oktober gemiddeld rond de 8 tot 12 graden, terwijl het in hoofdstad Seoul dan nog gemiddeld 20 graden wordt overdag.

Winter in Zuid-Korea

De winters zijn koel tot koud in Zuid-Korea. In Seoul liggen de maximumtemperaturen gemiddeld net iets boven het vriespunt in de periode december tot en met februari. In het meer landinwaarts gelegen Chuncheon is het enkele graden koeler. De koudste maand januari telt redelijk wat dagen waarin de etmaaltemperatuur niet boven nul uitkomt. Deze zogenaamde vorstdagen kunnen soms wel wekenlang aanhouden. In het zuiden is het wat milder in de winter. Kuststad Busan kent gemiddelde maximumtemperaturen van 7 tot 10 graden in koelste maanden, terwijl de minima veelal rond het vriespunt liggen. Het voordeel van de winter is dat dit de meest droge periode in Zuid-Korea is. De kans op neerslag is aanzienlijk kleiner dan hartje zomer.

In de berggebieden van Zuid-Korea kun je volop aan wintersport doen als het winter is. Bijna 200 kilometer aan skipistes wachten op je, verspreid over ruim twintig wintersportgebieden. De hoogste pistes liggen op ongeveer anderhalve kilometer hoogte. Hier kun je vanaf november/december tot soms ver in april skiën of snowboarden.

Zomer in Zuid-Korea

De periode juni tot en met september geldt als zomerperiode in Zuid-Korea. Dit is de warmste tijd van het jaar met gemiddelde maximumtemperaturen van 25 tot 30 graden. Heerlijke weer, zou je denken. Helaas is de zomer ook het seizoen waarin het volop regent. In Seoul valt er in juli en augustus samen ongeveer net zoveel regen als in Nederland in een heel jaar. De vele neerslag in combinatie met zomerse of zelfs tropische temperaturen zorgen voor een hoge luchtvochtigheid, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Een bijkomend nadeel van de zomerperiode in Zuid-Korea is het feit dat het land dan gevoelig is voor tyfoons. Dit is hoe ze in deze regio orkanen noemen. Vanaf half juni tot half oktober bestaat er de kans dat een tyfoon Zuid-Korea treft of dat een in de buurt voorbijtrekkende tyfoon zorgt voor instabiel weer met harde wind en veel regen.

Reisadvies - Zuid-Korea
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Zuid-Korea
Reisadvies - Zuid-Korea
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Zuid-Korea

Beste reistijd voor bestemmingen in Zuid-Korea

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Zuid-Korea? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.