Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

turkije Beste reistijd voor Istanbul

Wil je weten wanneer je het beste naar Istanbul kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Istanbul, of Istanboel zoals het ook wel in het Nederlands geschreven wordt, is de grootste stad van Turkije. Daarnaast heeft Istanbul een unieke eigenschap: het is de enige stad ter wereld die op twee continenten ligt: Europa en Azië. De Bosporus vormt een natuurlijke grens tussen deze twee werelddelen. Vroeger heette de stad Constantinopel. Toen was dit een van de belangrijkste steden ter wereld. Het was de hoofdstad van achtereenvolgens het Romeinse, het Byzantijnse, het Latijnse, weer het Byzantijnse en vervolgens het Ottomaanse Rijk. De geografische ligging, op het kruispunt van verschillende handelsroutes, heeft er mede voor gezorgd dat de stad altijd een belangrijke rol gespeeld heeft. Het heeft er ook toe geleid dat het hedendaagse Istanbul een smeltkroes is van culturen en een enorm rijke historie kent. Hierdoor is de stad al jarenlang een goedbezochte toeristische bestemming.

Beste reisperiode

Hoewel de winters in Istanbul aan de koele kant zijn, is er hier nog wel sprake van een mediterraan klimaat. De wintermaanden kennen maximumtemperaturen die gemiddeld rond de 6 tot 12 graden uitkomen. In de zomer is het vooral warm met maxima die rond of tegen de dertig graden liggen. Omdat er in juli en augustus een redelijke kans bestaat op dagen die heet zijn (denk aan 35 graden of soms hoger), vormen de maanden mei, juni en september de beste reistijd voor een stedentrip naar Istanbul.

Wie de drukkere reisperiodes een beetje wil ontwijken die zou ervoor kunnen kiezen om in de maanden februari, maart of oktober te kunnen reizen. Het weer is dan redelijk. Soms heb je dan geluk en is het droog en zonnig, soms heb je de pech dat het juist bewolkt en regenachtig is. In de wintermaanden december en januari is het vrij geregeld wat minder goed weer. De echte mediterrane sfeer ontbreekt deels in de winter. Er bestaat dan zelfs kans op sneeuw in Istanbul.

Reisadvies - Istanbul
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Istanbul
Reisadvies - Istanbul
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Istanbul

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.