Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

tanzania Beste reistijd voor Tanzania

Wil je weten wanneer je het beste naar Tanzania kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Verenigde Republiek Tanzania is een land gelegen in het oosten van Afrika. Tanzania is vooral geliefd als safaribestemming. Daarnaast biedt Tanzania aan de kust en vooral op eilanden zoals Zanzibar en Pemba volop mogelijkheden voor een zonvakantie. Met name de hotels aan de verschillende zandstranden van Zanzibar zijn geliefd als strandbestemming. Een aantal toeristen maakt een combinatievakantie. Ze maken eerst een rondreis door Tanzania waarbij de focus vooral ligt op de verschillende nationale parken zoals Serengeti en Ngorongoro, om vervolgens nog een paar dagen te relaxen aan het strand voordat men huiswaarts vliegt.

Beste maanden

Als je Tanzania in zijn geheel bekijkt dan is de periode juli tot en met september de beste reistijd. Juni is in principe ook prima, maar in juni is het noordoosten inclusief Pemba nog vrij nat. In september merk je dat het in de lager gelegen gebieden af en toe al goed warm kan worden met middagtemperaturen die de dertig graden kunnen overstijgen.

Safari in Tanzania

Wil je de geweldige natuur van Tanzania ontdekken, dan is de lokale winter de meest ideale reisperiode. Dit valt gelijk met onze zomer, omdat Tanzania op het zuidelijk halfrond ligt. Hierdoor zijn de seizoenen tegenovergesteld. De periode juni tot en met september is de beste reistijd voor een safari in Tanzania. Er valt dan aanzienlijk minder regen, de temperaturen liggen veelal rond aangename waardes (18 tot 28 graden overdag) en de zon laat zich geregeld zien. Naarmate de zomer vordert wordt de natuur steeds droger. Daardoor worden de wilde dieren beter zichtbaar. Omdat waterbronnen schaarser worden, weten de rangers gemakkelijker de plekken te vinden waar de dieren zich ophouden.

Het hoogtepunt voor veel safaritoeristen is het moment dat de Grote Trek (Great Migration) plaatsvindt. Dat is het fenomeen dat enorme kuddes gnoes, zebra's, gazellen en wildebeesten over de savanne trekken naar plekken waar drinkwater te vinden is. In juni is de Grote Trek al goed zichtbaar op de Serengeti. Het hoogtepunt vindt plaats op het moment dat de kuddes de Grumeti rivier oversteken. Dat gebeurt in juli of augustus. De exacte periode kan van jaar tot jaar iets verschillen, omdat het afhankelijk is van het moment waarop het droge seizoen begint en hoe intens de droogte is.

Strandvakantie

Wil je naar het eiland Zanzibar vliegen om te genieten van een heerlijke strandvakantie? Dan zijn er twee periodes die zeer geschikt zijn om vakantie te vieren op Zanzibar. Dat zijn de twee drogere periodes. Qua temperatuur maakt het niet zoveel uit wanneer je naar Zanzibar reist. Die ligt overdag bijna altijd ergens tussen de 28 en 34 graden Celsius. Het zeewater is ook het hele jaar door heerlijk te noemen. De zeewatertemperatuur varieert van 25 tot 29 en soms wel 30 graden.

De beste reistijd voor een vakantie op Zanzibar is van half juni tot eind september. Dit is de droogste periode en de temperaturen zijn draaglijk. Het is tevens de meest zonnige tijd van het jaar. Een andere optie is de periode januari tot eind februari. Dan is er een soort van pauze in het regenseizoen. Vanwege de hogere temperaturen en relatieve luchtvochtigheid voelt het in dit winterzonseizoen wel een stuk heter aan.

Mount Kilimanjaro

Een deel van de toeristen gaan (mede) naar Tanzania om Mount Kilimanjaro te bewandelen. Het is de hoogste berg van Afrika en de hoogste vrijstaande berg ter wereld die je kunt bewandelen. Het is een flinke klim die je afhankelijk van de route gemiddeld een dag of zeven tot negen kost. Welk seizoen je ook gaat, je krijgt gegarandeerd te maken met grote temperatuursverschillen. Rekening houdend met de temperaturen en de neerslag vormen de maanden januari, februari en september de beste reistijd voor een beklimming van Mount Kilimanjaro. In september moet je wel rekening houden met serieus lagere temperaturen, omdat het dan winter is in Tanzania.

Reisadvies - Tanzania
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Tanzania
Reisadvies - Tanzania
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Tanzania

Beste reistijd voor bestemmingen in Tanzania

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Tanzania? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.