Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

slowakije Beste reistijd voor Bratislava

Wil je weten wanneer je het beste naar Bratislava kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Voor redelijk wat Nederlanders is Bratislava een stad die ze nog niet eerder bezocht hebben. Wie oostwaarts reist met de auto, camper of motor komt vaak niet veel verder dan Tsjechië en het aantal vluchten vanuit Nederlanden België naar Bratislava is beperkt. Wie wel de moeite neemt om naar Slowakije te reizen, die neemt Bratislava meestal wel mee tijdens een rondreis of als tussenstop naar een andere bestemming. Bratislava ligt aan de Donau en behoort tot de mooiste steden aan deze lange rivier. Omdat Wenen slechts zestig kilometer verderop aan deze rivier ligt, kun je Bratislava van uit Wenen met de boot bezoeken (of andersom natuurlijk). Bratislava is een gezellige en veilige stad, die weinig befaamde bezienswaardigheden kent. Daarom maken sommige de verkeerde inschatting dat de hoofdstad van Slowakije niet de moeite waard zou zijn. Wie het verhaal 'Bratislava in 12 uur: de highlights van Bratislava' leest die zal zien dat het tegendeel waar is.

Als je Bratislava wilt bezoeken, dan krijg je door de ligging in het centrale deel van Europa te maken met een gematigd landklimaat. De gunstige ligging tussen de Alpen en het Tatra gebergte zorgt ervoor dat het niet zo vaak regent en de temperaturen een groot deel van het jaar aangenaam zijn.

Bratislava

Beste maanden voor Bratislava

Als je de beste reistijd voor Bratislava geheel op het weer baseert, dan kun je het beste in de periode mei tot en met september naar Bratislava reizen. In oktober geldt de eerste helft van de maand ook nog als een prima reistijd. Daarna dalen de gemiddelde temperaturen vrij snel en neemt het aantal uren zonneschijn per dag af. We zullen niet zeggen 'reis niet naar Bratislava in de tweede helft van oktober', maar de voorgaande periode is beter.

Donaucruise

Je kunt Bratislava bezoeken als onderdeel van een Donaucruise. Riviercruises over de Donau bieden je de kans om een unieke reis door een deel van Europa te maken, waarbij je kennismaakt met verschillende prachtige steden en bezienswaardigheden langs de verschillende routes die bevaren worden. Door de vrij centrale ligging langs de Bratislava wordt Bratislava vrij vaak meegenomen in een Donaucruise. Tijdens zo'n unieke vakantie worden steden zoals Wenen en Boedapest vaak meegenomen op de route, maar ook minder bekende plaatsen zoals Noci Sad, Rousse en Engelhartszell, waar je een prachtig trapistenklooster vindt. De riviercruises over de Donau varen vaak tussen eind april en begin oktober. De beste reistijd om deel te nemen aan zo'n bijzondere tocht is van half mei tot eind juni en van half augustus tot half september.

Reisadvies - Bratislava
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bratislava
Reisadvies - Bratislava
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bratislava

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.