Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

slowakije Beste reistijd voor Slowakije

Wil je weten wanneer je het beste naar Slowakije kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het centraal in Europa gelegen Slowakije bestaat grotendeels uit heuvellandschappen en bergen. Alleen in het westen vind je lager gelegen vlakke gebieden. In vrijwel heel Slowakije heb je te maken met een continentaal klimaattype. De enige uitzondering hierop vormen de hogere berggebieden, waar het klimaat op hogere hoogtes overgaat naar een toendraklimaat. Kenmerkend voor het weer in Slowakije is dat het grillig kan zijn. Zo kan het in de zomermaanden de ene dag maximaal 16 graden worden, terwijl een week later de thermometers omhoogschieten naar 35 graden of nog hoger. Diezelfde grilligheid zie je terug in de winter. Zachtere periodes kunnen dan afgewisseld worden met periodes waarin matige tot strenge vorst het land een serieus winters karakter geeft. Het late voorjaar en het begin van het najaar zijn vaak de beste maanden om te reizen naar bestemmingen waar een landklimaat zoals in Slowakije voorkomt.

Beste reisperiode

In het algemeen geldt de periode half mei tot eind september als beste reistijd voor Slowakije, met de kanttekening dat het in de zomermaanden juli en augustus zeer warm kan worden. Wie wil gaan wandelen of op andere wijze actief wil zijn in Slowakije die vermijd deze heetste maanden beter. In de bergen is het gemiddeld koeler, maar bestaat er wel een grotere kans op een plotse regen- of onweersbui.

Wintersport in Slowakije

Wie van wintersporten houdt die kan in Slowakije in verschillende gebieden skiën, snowboarden of aan andere vormen van wintersport doen. Zowel binnen de Hoge Tatra als de Lage Tatra liggen goede skigebieden. In totaal telt Slowakije meer dan zestig kilometer aan pistes, waarvan ongeveer de helft uit blauwe pistes bestaat. Slowakije is daardoor een ideale bestemming voor beginnende wintersporters. Het officiële skiseizoen duur ongeveer van de tweede week van december tot in de tweede helft van april. De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Slowakije is van eind januari tot half maart. In deze periode heb je de beste sneeuwcondities.

Reisadvies - Slowakije
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Slowakije
Reisadvies - Slowakije
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Slowakije

Beste reistijd voor bestemmingen in Slowakije

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Slowakije? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.