Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon nieuwste aanbiedingen

roemenie Beste reistijd voor Roemenië

Wil je weten wanneer je het beste naar Roemenië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Beste maanden voor Roemenië

De ligging in het oosten van Europa zorgt ervoor dat Roemenië te maken heeft met een landklimaat dat voor koude winters en warme zomers zorgt. De beste reistijd voor Roemenië is van mei tot en met september. Dit is de periode met de grootste kans op lenteachtige of zomerse temperaturen en redelijk veel zonneschijn. Roemenië is sowieso al geen echt natte bestemming, waardoor de neerslag amper een bepalende factor is bij het bepalen van de beste reistijd. Sterker nog, tijdens wat wij als beste reisperiode achten voor Roemenië valt er de meeste neerslag in dit land. Mei, juni en juli zijn op veel plekken de natste maanden van het jaar. De hoeveelheden zijn echter dermate beperkt dat het nog steeds geen uitgesproken natte maanden zijn.

Rondreizen en stedentrips

Als je voor een rondreis of een stedentrip naar Roemenië wilt reizen, dan zou je de overweging moeten maken of je dat tijdens de warmste zomermaanden wilt doen of niet. In hoofdstad Boekarest wordt het in juli en augustus gemiddeld 30 graden overdag, maar zijn uitschieters tot ver boven de 35 graden ook mogelijk. In grote delen van Roemenië kan het hartje zomer soms flink heet zijn en bestaat er daardoor een kans op zwaar onweer die meestal een tijdelijk einde maakt aan een periode met zomerse hitte. Wij zouden de periode eind augustus tot half oktober de voorkeur geven als het om een stedentrip of een rondreis gaat. Het voorjaar en dan met name de periode mei tot half juni zou onze tweede optie zijn.

Zonvakantie

Roemenië ligt aan de Zwarte Zee en is daardoor voor een deel van de toeristen een zonbestemming. Wie een strandvakantie in Roemenië wil vieren die wacht het beste tot juli of augustus. Dit is niet alleen vanwege de luchttemperaturen, maar vooral vanwege de watertemperatuur van de Zwarte Ze. het duurt eventjes totdat het water aangenaam is. In juli en augustus ligt de temperatuur van het water rond de 23-24 graden Celsius. Bijkomend voordeel van deze maanden is dat het de meest zonnige periode aan de Zwart Zee-kust is.

Wintersport

Centraal in Roemenië liggen de Karpaten. Dit berggebied reikt tot een maximale hoogte van 2544 meter boven de zeespiegel. De combinatie van koude winters en bergen zorgt voor prima wintersportmogelijkheden in Roemenië. Het vriest er in de winter zowel overdag als 's nachts. In januari en februari is strenge vorst in de nacht zeer normaal. Overdag blijft het meestal bij lichte tot matige vorst. Skiën of snowboarden kan vaak al in december. Januari is vrij sneeuwzeker, maar ook koud en de dagen zijn vrij kort. De maanden februari en maart vormen de beste reistijd voor een wintersportvakantie in Roemenië.

Reisadvies - Roemenië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Roemenië
Reisadvies - Roemenië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Roemenië

Beste reistijd voor bestemmingen in Roemenië

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Roemenië? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.