Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

portugal Beste reistijd voor Porto

Wil je weten wanneer je het beste naar Porto kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Porto is de op één na grootste stad van Portugal. Het is na Lissabon tevens de nummer twee stedentripbestemming van het land. Porto ligt een stuk noordelijker en is daardoor wat koeler dan Lissabon. Het feit dat de Atlantische Oceaan langs de Portugese westkust relatief koel is, zorgt ervoor dat de temperaturen in Porto enigszins getemperd worden. Daarnaast zorgt een wind van zee er geregeld voor dat het wat afkoelt in Porto. Tijdens het koelere halfjaar kan er een vrij straffe koude zeewind over de stad waaien. In de zomer blijft het meestal tot een verkoelende bries in de middag. Op warme zomerdagen is dat best aangenaam.

Beste maanden voor Porto

De beste reistijd voor een vakantie in Porto is van juni tot en met september. Deze zomermaanden bieden de allerbeste weersomstandigheden. Juli en augustus zijn de echte topmaanden. Het is dan overwegend zonnig, de kans op regen is vrij klein en middagtemperaturen van ongeveer 25 graden zijn heerlijk te noemen. Omdat het hartje zomer meestal niet te heet wordt, is Porto dan als stedentripbestemming nog prima te doen. Hittegolven komen minder vaak voor dan meer zuidelijk in Portugal. Helemaal uitsluiten kun je ze niet. Af en toe kan het kwik tot ver boven de dertig graden Celsius oplopen.

Porto als zonbestemming

Je zult een stad niet zo snel uitkiezen als zonbestemming. Mocht je dat toch doen, dan is het goed om te weten dat het zeewater rond Porto koel is. Zelfs in de zomermaanden is dat zo. Dan bereikt het zeewater pas in augustus de hoogste temperatuur: 19 graden Celsius. Sommige jaren is dat 20 graden. In vergelijking tot de Middellandse Zee-bestemmingen is dit vier tot acht graden koeler.

De winterperiode in Porto

De winter is verre van een ideale reisperiode voor Porto. Het is dan vrij koel, redelijk somber en er valt vrij veel regen. Op maandbasis valt er dan gemiddeld twee tot drie keer zoveel dan in Nederland. Het voordeel van het winterseizoen is dat de toeristenhotels goedkoper zijn en de bezienswaardigheden minder druk zijn. Omdat het echte buitenleven dan ontbreekt beleef je Porto wel anders dan tijdens het levendige zomerseizoen.

Reisadvies - Porto
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Porto
Reisadvies - Porto
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Porto

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.