Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

macedonei Beste reistijd voor Noord-Macedonië

Wil je weten wanneer je het beste naar Noord-Macedonië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Noord-Macedonië is een land dat centraal in de Balkanregio ligt. Het grenst niet aan een zee, maar telt wel verschillende meren zoals het Meer van Ohrid, dat vrij geliefd is onder toeristen. Een groot deel van Noord-Macedonië bestaat uit bergachtig gebied waaronder Šargebergte. De rivier Vardar is een belangrijke levensader voor het land. Een redelijk deel van de bevolking woont daarom in de Vallei van Vardar. De bergen zorgen voor een grote verscheidenheid aan klimaattypes. In de vallei overheerst het koude steppeklimaat, terwijl in de bergen er vooral sprake is van het gematigde landklimaat. In heel het land geldt dat er vrij grote extremen in het weer voor kunnen komen. Denk aan flinke vorst 's winters in de hoger gelegen gebieden of aan extreme hitte 's zomers in de vallei. Daar kunnen temperaturen voorkomen van rond de veertig graden Celsius. In hoofdstad Skopje kan het daardoor hartje zomer soms onaangenaam heet zijn.

Fijnste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Noord-Macedonië is van mei tot en met september. Het gemiddelde weerbeeld is dan zonnig, met af en toe regen en temperaturen die overdag oplopen naar 23 tot 32 graden Celsius. De maanden juli en augustus zijn het warmst en kunnen vooral in de steden erg warm zijn.

Stedentrip

Als je hartje zomer een rondreis maakt door Noord-Macedonië en op die manier in de steden terecht komt, dan ontkom je er bijna niet aan als het een keer flink warm is. Wij zouden het boeken van een stedentrip naar Skopje of een andere stad in de maanden juli en augustus niet zo snel doen. Beter kies je voor mei, juni of september. Vanwege de lagere kans op neerslag is de septembermaand waarschijnlijk de meest aangename maand om Skopje te bezoeken.

Wintersport

In het deels bergachtige Noord-Macedonië kun je in de winter aan wintersport doen. Er valt voldoende sneeuw om te kunnen skiën of snowboarden. Vaak kun je in november of december al de pistes op, maar de beste reistijd voor een wintersportvakantie in Noord-Macedonië is van januari tot begin maart. De kans op goede sneeuwcondities is dan het grootst.

Reisadvies - Noord-Macedonië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Noord-Macedonië
Reisadvies - Noord-Macedonië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Noord-Macedonië

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.