Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

letland Beste reistijd voor Letland

Wil je weten wanneer je het beste naar Letland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Letland behoort tot de Baltische Staten die in Noordoost-Europa liggen. Het klimaat van Letland ligt op de grens van een gematigd landklimaat (Dfb-klimaat) en het gematigde zeeklimaat (Cfb). De invloed van de Oostzee, waar Letland aan ligt, is zeker aanwezig. De regelmatige aanvoer vanuit het oosten van zeer koele lucht in de winter of juist zeer warme lucht in de zomer zorgt ervoor dat Letland te maken kan hebben met de grilligheid die een uitgesproken eigenschap van een landklimaat is.

Beste maanden voor Letland

Kijkend naar de temperaturen en het aantal uren zonneschijn is de periode juni tot en met augustus de beste reistijd voor een vakantie naar Letland. Er valt dan wel iets meer neerslag dan gedurende andere maanden, maar het aantal regenbuien is dan juist minder dan in de winter.

Winter in Letland

De winterperiode december tot en met februari is vrij koel en zeer somber. Sneeuwbuien komen geregeld voor tijdens de Letse winter. De temperaturen liggen gemiddeld overdag rond of net iets onder het vriespunt. In de nacht is er vaak sprake van matige tot strenge vorst. Deze periode is prima geschikt voor wintersport in Letland, zoals skiën, snowboarden en schaatsen. Door het ontbreken van bergen, geschiedt het skiën op heuvels. De afdalingen zijn daardoor kort.

Voorjaar in Letland

In de periode maart tot en met mei stijgen de temperaturen en wordt het merkbaar zonniger. De beperkte hoeveelheden neerslag maken van april en mei goede maanden voor een cultuurreis of rondreis door Letland. Op zomerse temperaturen hoef je in de lente amper te rekenen.

Zomer in Letland

Zoals hierboven beschreven is de zomer de beste reistijd voor Letland. Dit is met gemiddelde maximumtemperaturen van 20 tot 22 graden het warmste seizoen van het jaar. De zon laat zich vooral in juni en juli veel zien. Goed om te weten is dat het zeewater van de Baltische zee ook in de zomer koel is. Veel warmer dan een graad of 17 wordt het water langs de kust niet. In juni mag je het zeewater met een temperatuur van 8 tot 13 graden gewoon koel noemen.

Najaar in Letland

In september breekt de herfst aan in in Letland. Het gaat vaker en meer regenen, de temperaturen dalen en de lucht is steeds vaker bewolkt. De kans op een dag met een typisch herfstachtig karakter neemt toe, mede doordat het gemiddeld harder waait en er dagen voor kunnen komen met harde wind. Het najaar is vanwege het weer niet de beste periode om naar Letland te reizen.

Reisadvies - Letland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Letland
Reisadvies - Letland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Letland

Beste reistijd voor bestemmingen in Letland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Letland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

>Riga

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.