Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

kirgistan Beste reistijd voor Kirgizië

Wil je weten wanneer je het beste naar Kirgizië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Kirgizië is gelegen in het centrale deel van Azië en heeft vooral te maken met aride klimaattypes en continentale klimaatsoorten. Dat komt vooral door de vele bergen die je binnen het landschap van Kirgizië aantreft. Het Tiensjangebergte beslaat ruim driekwart van Kirgizië, met de Pik Pobedy als hoogste punt (7439 meter) binnen het land. In het noorden van het land zie je een groot gebied waar het vooral heuvelachtig is. Dit is waar onder andere hoofdstad Bisjkek ligt.

De winters in Kirgizië zijn koel tot zeer koud. De hoogte is de belangrijkste bepalende factor hierin. In de centraal gelegen stad Naryn, dat op een hoogte van ongeveer tweeduizend meter ligt, zijn maximum temperaturen van gemiddeld min tien graden en minima van ongeveer min twintig graden normaal in de koudste maand januari. In de zomer is het er aangenaam met maxima die gemiddeld rond de 20 tot 25 graden liggen. In de lager gelegen gebieden zijn zowel de winters als de zomers warmer. In Bisjkek liggen de maximumtemperaturen in de zomer rond of net iets boven de dertig graden. Uitschieters richting de veertig graden zijn dan goed mogelijk.

Kirgizië is een vrij droge bestemming. De jaarlijkse neerslagsom ligt ongeveer tussen de tweehonderd en vijfhonderd millimeter. De meeste regen valt in het voorjaar. Mei is in een groot deel van het land de natste maand, maar is relatief gezien nog steeds vrij droog.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Kirgizië is van april tot en met september. Het hangt er een beetje vanaf wat je gaat doen en welke delen van het land je wilt gaan bezoeken. Blijf je vooral in de laaglanden, dan zijn april, mei, september en oktober de beste maanden. Wie de hoger gelegen gebieden wil bezoeken die moet meer aan de zomermaanden juni, juli en augustus denken, zeker als je boven de drieduizend meter uit gaat komen.

Rondreis

Wie van plan is een rondreis door Kirgizië te maken waarbij er zowel lager als hoger gelegen gebieden bezocht worden, dan zijn de maanden mei, juni, de tweede helft van augustus en september de beste reisperiodes. Juli kan ook, maar er is dan rond Bisjkek wel een grotere kans op heet weer.

Wintersport

Wie avontuurlijk ingesteld is die kan een wintersportvakantie in Kirgizië vieren. De bergen zijn aanwezig en sneeuwval is er in de winter ook. Het zijn geen sneeuwhoeveelheden zoals je die in de Alpen gewend bent, omdat het klimaat van Kirgizië een stuk droger is. In de maanden januari, februari en maart ligt er vaak voldoende sneeuw om te skiën of snowboarden. Waar het op veel plekken nog wel aan ontbreekt zijn pistes. In wat potentieel één van de beste skibestemmingen van Azië zou kunnen zijn, moet er nog flink geïnvesteerd worden om dit potentieel te gebruiken.

Reisadvies - Kirgizië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Kirgizië
Reisadvies - Kirgizië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Kirgizië

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.