Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

hongarije Beste reistijd voor Boedapest

Wil je weten wanneer je het beste naar Boedapest kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Boedapest is een publiekslieveling onder de Europese stedentrippers: de stad is mooi, veilig en betaalbaar. Daarnaast heeft de hoofdstad van Hongarije zo'n eigen karakter, dat je te maken hebt met een unieke plek waar je later met veel mooie herinneringen aan terug zult denken. Er is voldoende om te zien en te doen. Uniek zijn de thermale baden waar je iedere maand van het jaar heerlijk kunt ontspannen. Boedapest staat verder bekend om de uitstekende winkelmogelijkheden, de aangename Hongaarse keuken en het gezellige uitgaansleven. Het leuke voor ons Nederlanders is dat Boedapest goedkoop en snel per vliegtuig te bereiken is.

Eerlijk gezegd is Boedapest zo'n stad die zelfs bij minder mooi weer prachtig is. Zo is het beroemde parlementsgebouw misschien wel op z'n mooist als er een witte laag sneeuw op het dak ligt. Die kans is in de maanden december tot en met februari redelijk aanwezig. Maar eerlijk is eerlijk: het is het aangenaamst om Boedapest bij wat warmere weer te bezoeken en bij voorkeur met zonnige omstandigheden. Of in ieder geval bij droog weer. Het klimaat van Boedapest zorgt ervoor dat er een vrij lange periode is waarin de kans op goede weersomstandigheden redelijk tot groot is.

Boedapest

Beste maanden om Boedapest te bezoeken

Het voorjaar en najaar zijn de meest geliefde maanden om naar Boedapest te reizen. De maanden mei, juni en september mogen echt als hoogseizoen beschouwd worden. Dat is helaas ook te merken aan de bezettingsgraad van de hotels en de hogere kamerprijzen in deze maanden. Juli en augustus merk je dat het vooral mensen zijn die een vakantie in Hongarije vieren die een dagje (of meer) in Boedapest doorbrengen. Het aantal echte stedentrippers neemt dan wat af. Dat komt mede omdat de middagtemperaturen in Boedapest in deze twee zomermaanden aan de hoge kant liggen. Gemiddeld liggen de maximumtemperaturen dan tussen de 25 en 30 graden. Er komen ook meerdere dagen voor waarbij de thermometers boven de 30 graden uitschieten.

De algemene beste reistijd voor Boedapest is daarom mei tot en met september, met de kanttekening dat juli en augustus aan de hete kant kunnen zijn.

Andere reisperiodes

Bijna net zo populair als reistijd voor Boedapest, maar iets minder zeker wat betreft het weer zijn de maanden april en oktober. De middagtemperaturen liggen dan rond de vrij aangename waardes van 14 tot 20 graden Celsius. Het nadeel dat deze twee maanden hebben is dat een minder mooie dag vaak ook aan de frisse kant is. In de buitenlucht kan het dan echt aan de frisse kant zijn. Het is wat ons betreft geen 'dealbreaker'. Wij zouden zowel april als oktober prima aan durven te bevelen voor een vakantie in Boedapest.

Maart en november zijn overgangsmaanden die klimatologisch niet de meest interessante reistijd vormen voor Boedapest. Het betekent echter wel dat er minder belangstelling door toeristen is, wat de vliegtickettarieven en kamerprijzen drukt. Voor mensen die met een lager budget naar Boedapest op vakantie willen gaan is dit het moment om een goedkope stedentrip naar Boedapest te maken.

Reisadvies - Boedapest
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Boedapest
Reisadvies - Boedapest
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Boedapest

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.