Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

hongarije Beste reistijd voor het Balatonmeer

Wil je weten wanneer je het beste naar het Balatonmeer kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Balatonmeer is een groot (592 km²) meer in het westen van Hongarije. Vanwege het milde klimaat en de vele recreatiemogelijkheden behoort het Balatonmeer tot de meest geliefde toeristische bestemmingen binnen het land. Langs de oevers van het meer liggen verschillende badplaatsen. Naast vakantiehuisjes, hotels en andere soorten accommodaties zijn er volop mogelijkheden om te kamperen langs het Balatonmeer. In de zomermaanden is het prima weer om met de caravan of tent ergens aan het meer te overnachten. Het weer is in de zomer warm en vrij zonnig, maar er blijft wel altijd een kans op een (stevige) regenbui bestaan, die vooral in juli en augustus gepaard kan gaan met flinke onweersklappen. Dat geldt overigens voor vrijwel heel Centraal-Europa. Het Balatonmeer is daar dus geen uitzondering op.

De beste maanden voor het Balatonmeer

Eigenlijk kun je het hele zomerseizoen naar het Balatonmeer op vakantie gaan. Mei, binnen de reisbranche als eerste volle maand van het seizoen geldt, kan erg wispelturig zijn qua weer. Om te kamperen is het dan nog niet optimaal qua weer en de watertemperatuur van het meer ligt aan het begin van de maand nog rond de 14/15 graden. Voor de meivakantie biedt het Balatonmeer daarom te weinig zekerheid. De maanden juni, juli en augustus vormen de beste reistijd voor het Balatonmeer. Dit zijn de drie maanden met de hoogte temperaturen en het hoogste aantal uren zonneschijn. En niet onbelangrijk: het water van het meer is dan heerlijk opgewarmd. In juli en augustus is de watertemperatuur 24 tot 26 graden. Dat is even warm als de Middellandse Zee! Dit komt omdat het Balatonmeer vrij ondiep is, waardoor het sneller opwarmt.

In de zomer mag je rekenen op aangename temperaturen voor een zomervakantie. Overdag stijgen de temperaturen aan het Balatonmeer gemiddeld richting zomerse waardes van 25-26 graden. In de praktijk is er sprake van een mix van wat koelere dagen (minstens 20 graden), normale dagen en tropische dagen, waarbij het kwik oploopt tot 30 graden of hoger. Op dat soort dagen biedt het meer een aangename verkoeling.

Reisadvies - het Balatonmeer
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: het Balatonmeer
Reisadvies - het Balatonmeer
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: het Balatonmeer

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.