Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

frankrijk Beste reistijd voor de Vogezen

Wil je weten wanneer je het beste naar de Vogezen kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

In het noordoosten van Frankrijk ligt een middelhoge bergketen die wij in Nederland de Vogezen noemen. In Frankrijk hebben ze het over Vosges. Vroeger hebben de Vogezen een tijdje als natuurlijke grens tussen Frankrijk en Duitsland gediend. Tegenwoordig liggen de Vogezen geheel in Frankrijk. De veelal bolvormige bergen hebben een hoogte tot 1424 meter. De berg die tot deze hoogte reikt heeft de toepasselijke naam Grand Ballon. De Vogezen lenen zich prima voor wandeltochten en bieden uitdagende routes voor fietsers. Het klimaat van de Vogezen kent vrij grote verschillen. De westelijke zijde van de keten is veel koeler en natter dan de oostelijke kant. Hierdoor komen er twee klimaattypes voor in de Vogezen: het gematigde zeeklimaat en het gematigde landklimaat. In het westen kan de jaarlijkse neerslagsom oplopen tot meer dan 2000 millimeter, terwijl aan de oostkant plekken voorkomen waar dit beperkt blijft tot slechts zo'n 500 mm.

De beste maanden voor de Vogezen

Als je naar de Vogezen op vakantie wilt gaan, dan is de periode mei tot en met september de beste reistijd om dat te doen. April en oktober kunnen goed zijn, zeker aan de oostkant, maar kunnen ook slecht weer opleveren in de Vogezen. In de zomer liggen de maximumtemperaturen rond de 20 tot 26 graden in de lager gelegen gebieden in het oosten. Op hogere hoogtes ligt dit een stuk lager, zeker aan de westkant. Daar moet je rekenen op ongeveer 14 tot 20 graden in de maanden juli en augustus.

Wintersport

Het is niet bij iedereen bekend, maar de Vogezen vormen een goede wintersportbestemming voor de niet al te verwende skiër of snowboarder. Boven de duizend meter hoogte valt er gedurende ongeveer 50 tot 90 dagen per jaar sneeuw. Dit verschilt per locatie en per jaar. De skigebieden hier gaan tot een hoogte van 1350 meter (La Bresse Hohneck). In totaal zijn er vier skigebieden met in totaal 75 kilometer aan pistes. De beste reistijd voor een wintersportvakantie is van half januari tot en met februari.

Reisadvies - de Vogezen
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Vogezen
Reisadvies - de Vogezen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Vogezen

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.