Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

estland Beste reistijd voor Estland

Wil je weten wanneer je het beste naar Estland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Estland is het meest noordelijke land van de Baltische staten. Het wordt door de Golf van Finland gescheiden van het noordelijker gelegen Finland. Het klimaat van Estland ligt op de grens van het gematigd zeeklimaat en het gematigde landklimaat. De zomers zijn over het algemeen mild en de wintermaanden zijn aan de koele kant. Neerslag valt redelijk evenredig verspreid over het jaar, waarbij er in de periode juli tot en met november meer neerslag geregistreerd wordt dan in de periode december tot en met juni. In de winter valt een redelijk deel van de neerslag in de vorm van sneeuw of andere winterse neerslag. De wintermaanden zijn zeer somber. In de maand januari laat de zon zich gemiddeld iets minder dan een uur per dag zien. De rest van de tijd is het half tot zwaar bewolkt. Omdat de relatieve luchtvochtigheid in deze koelste periode van het jaar hoog is, ontstaat er vrij gemakkelijk mist of nevel.

Wie op vakantie naar Estland wil gaan die kiest het beste voor een reis in juni, juli of augustus. Dit zijn de warmste maanden van het jaar. Reken op gemiddeld 18 tot 22 graden in de middag en minimumtemperaturen die veelal variëren van 8 tot 14 graden. Hoe dichter bij de zee, des te warmer het 's nachts is. Juni en juli zijn de zonnigste maanden in Estland, gevolgd door augustus en mei.

Strandvakantie in Estland

Estland heeft kustgebieden en stranden. Het aantal dagen dat aangenaam is voor een dagje op het strand is vrij beperkt. De grootste kans hierop heb je in juli en augustus, maar ook juli en heel af en toe september kunnen nog wat stranddagen opleveren. Wat goed is om te weten, is dat de zeewatertemperatuur niet zo hoog oploopt. Met 17 graden in augustus houdt het wel op. Dat ie ongeveer vier graden koeler dan onze Noordzeekust. Het weerhoudt de locals er amper van om een duik in de zee te nemen, want die zijn vaak niet anders gewend.

Wintersport

De winters in Estland zijn koud genoeg om aan wintersport te doen. De hoeveelheden sneeuw zijn ook voldoende. Waar het echter aan ontbreekt zijn serieuze bergen. Voor wie wil gaan skiën of snowboarden zijn er betere bestemmingen. Wie van langlaufen of schaatsen houdt die kan daarvoor in de wintermaanden wel prima terecht in Estland. Sterker nog, je mag Estland toch wel tot de betere langlaufbestemmingen van Europa rekenen. De beste reistijd voor wintersport in Estland is van december tot en met maart, met januari en februari als echte topmaanden.

Reisadvies - Estland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Estland
Reisadvies - Estland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Estland

Beste reistijd voor bestemmingen in Estland

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Estland? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.