Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

burkina-faso Beste reistijd voor Burkina Faso

Wil je weten wanneer je het beste naar Burkina Faso kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Burkina Faso ligt in het westen van Afrika. Het noordelijke deel van het land ligt binnen de Sahel. Deze landstreek loopt van helemaal van het westen naar het oosten van Afrika en vormt de begrenzing tussen de Sahara woestijn en de regenwouden die zuidelijker gelegen zijn. De droge Sahel is vanwege klimaatveranderingen steeds meer aan het transformeren van een savannegebied naar een woestijnzone. Burkina Faso kent van noord naar zuid drie klimaatzones: het warme woestijnklimaat (BWh), het warme steppeklimaat (BSh) en het tropische savanneklimaat (Aw).

Beste maanden

De jaarlijkse neerslagsom neemt toe naarmate je zuidelijker komt. In het noorden is 300 tot 500 millimeter regen per jaar normaal, in de centraal gelegen hoofdstad Ouagadougou is 700 tot 800 millimeter aan neerslag gebruikelijk en in het zuiden gaat de jaarsom al snel naar de 1000 mm of meer. Er is echter één duidelijke overeenkomst: de regen valt in Burkina Faso vooral tijdens de zomer. De wintermaanden zijn droog tot zeer droog. De combinatie van neerslag en temperatuur maken van november, december en januari de ideale reismaanden voor een bezoek aan Burkina Faso. Februari mag ondanks de hitte ook nog tot de beste reistijd gerekend worden. Het is dan droog en warm tot zeer warm (32 tot 36 graden Celsius). Vanwege de lage relatieve luchtvochtigheid is het dan wel goed uit te houden.

Hitte

Tegen het einde van februari stijgen de temperaturen flink in Burkina Faso. In het zuiden lijkt het met 35-36 graden nog wel mee te vallen, maar in de noordelijke helft van Burkina Faso zijn temperaturen van 37 tot 43 graden heel normaal in de periode maart tot en met juni.

Het nattere seizoen

Vanaf mei/juni zie je de neerslag ineens toenemen. Het natte seizoen breekt aan. In het zuiden valt dan de meeste regen. In het noorden en centrale deel van Burkina Faso is het iets minder heftig qua regenval. In de maanden juli en augustus valt de meeste regen. Je ziet dan ook de temperaturen wat dalen. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid in deze periode is het wel erg klam.

Zandstormen

In Burkina Faso kunnen zandstormen voorkomen. Dit gebeurt vooral in het droge seizoen en met name in de noordelijke helft van het land. Dergelijke zandstormen kunnen je het zicht compleet ontnemen. Er kan zoveel zand in de lucht meegevoerd worden dat het helemaal donker wordt op het het moment dat je in een zandstorm terechtkomt. Grote zandstormen kunnen door de enorme proporties op satellietfoto's duidelijk zichtbaar zijn.

Reisadvies - Burkina Faso
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Burkina Faso
Reisadvies - Burkina Faso
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Burkina Faso

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.