Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

albanie Beste reistijd voor Albanië

Wil je weten wanneer je het beste naar Albanië kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Beste maanden voor Albanië

Het op de Balkan gelegen Albanië ligt aan zee, maar heeft een klimaat dat door zijn grilligheid soms meer lijkt op een landklimaat dan op een zeeklimaat. Officieel heeft Albanië te maken met een warm mediterraan klimaat in de kustgebieden en een gematigd mediterraan klimaat landinwaarts. Op de bergtoppen is er sprake van een continentaal klimaat met op hoogste pieken een subarctisch klimaat, dat voor deze breedtegraad vrij uitzonderlijk is. De beste reistijd voor Albanië is vanaf mei tot en met september. Dit is de periode waarin het niet te koud is en er overwegend goed weer te verwachten valt.

Albanië

Wat is je reisdoel?

Het hangt er wel een klein beetje vanaf wat je reisdoel is. Zo kun je voor een zonvakantie het beste in juli of augustus naar Albanië reizen. In badplaatsen zoals Durrës is het dan vaak aangenaam warm met temperaturen die rond de 27 tot 30 graden liggen. Soms wordt het wat heter; zelden wordt het veel koeler in de zomer. Er bestaat wel altijd kans op een regen- of onweersbui. In juli en augustus heeft het zeewater een aangename temperatuur van ongeveer 24 tot 26 graden Celsius.

Ga je voor een stedentrip naar Albanië, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de hoofdstad Tirana, dan kun je de heetste maanden misschien beter overslaan. Zodra je wat landinwaarts gaat, wat bij Tirana het geval is, kan het zomaar enkele graden warmer zijn dan direct aan de kust. Om dan een hele dag in een stad te vertoeven kan het wat aan de hete kant zijn. Wij achten daarom de maanden mei, juni en september het meest geschikt voor een citytrip binnen Albanië.

Wintersportvakantie

In de winter is het koud genoeg om te kunnen wintersporten in Albanië. Het aantal skigebieden is helaas beperkt, net als het aantal kilometers aan piste. Albanië is daardoor vooral geschikt voor avontuurlijke wintersporters die niet afhankelijk zijn van skiliften, maar op eigen kracht naar boven gaan om vervolgens in volledige vrijheid af te kunnen dalen. Wintersport in Albanië is meestal mogelijk vanaf december tot ergens in maart.

Reisadvies - Albanië
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Albanië
Reisadvies - Albanië
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Albanië

Beste reistijd voor bestemmingen in Albanië

Wil je de beste reisperiodes weten voor specifieke bestemmingen binnen Albanië? Op onderstaande pagina's kun je zien welke maanden het meest geschikt zijn om naar die bestemmingen te reizen.

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.