Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zweden Het klimaat van Zweden

Zweden ligt centraal in Scandinavië en kent een viertal klimaatsoorten. Het zuidelijke deel van Zweden heeft een gematigd zeeklimaat, type Cfb volgens de Köppen klimaatclassificatie. Het weerbeeld en klimaattype komen hier redelijke overeen met dat van Nederland. Het middelhoge deel van Centraal Zweden (Svealand) heeft een gematigd landklimaat (type Dfb) en de noordelijke helft van Zweden heeft een koel landklimaat (type Dfc). In de bergen heerst een hooggebergteklimaat (type EH).

Kenmerkend voor het klimaat van Zweden zijn de relatief hoge zomertemperaturen en de vrij milde winters in vergelijking met de omringende landen die op dezelfde breedtegraad liggen. Het land profiteert van het feit dat het aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen ligt. Deze bergen houden neerslag en depressies voor een groot deel tegen. Ook zorgen de bergen in de zomermaanden voor een föhneffect, waardoor het zelfs in het noorden van Zweden tropisch warm kan worden.

Klimaatinfo van de populairste vakantiebestemmingen in Zweden

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Zweden:

Neerslag

Zweden ligt goed beschut tegen depressies die kunnen zorgen voor de aanvoer van neerslag. De zuidwestkust van Zweden is het natste gebied van het land omdat dit gebied wél op een aanvoerroute van regenfronten ligt. De hoeveelheden neerslag die hier gemiddeld per jaar gemeten worden, liggen tussen de achthonderd en dertienhonderd millimeter. Een groot deel hiervan valt in de vorm van regen; ongeveer 25 tot 30 dagen per jaar valt hier sneeuw, die gemiddeld zo'n 40 tot 50 dagen zorgt voor een sneeuwdek.

Het zuidoosten en centraal Zweden zijn al een stuk droger. Op jaarbasis wordt hier vierhonderd tot iets boven de zeshonderd millimeter neerslag geregistreerd. In de bergen is dit vooral in de vorm van sneeuw, langs de oostelijke kustgebieden en in centraal Götaland is het meer regen dan winterse neerslag.

Het noorden van Zweden is zeer droog. In het Zweedse deel van Lapland wordt per jaar slechts driehonderd tot ruim vierhonderd millimeter neerslag gemeten. Hiermee behoort dit deel van Zweden tot de droogste gebieden van Europa, samen met delen van Spanje, Turkije, Finland, Cyprus en Roemenië.

Sneeuw

Ondanks het relatief warme klimaat van Zweden is sneeuw iets wat niet weg te denken is uit het winterse straatbeeld van dit land. In het zuiden valt het nog mee, want Götaland kent slechts dertig sneeuwdagen gemiddeld per jaar en veertig tot vijftig sneeuwdekdagen. De winter valt hier relatief laat in, meestal begin december, hoewel sneeuwval in november zeker niet uit te sluiten is. Medio maart gaat de winter over in lenteachtig weer en wordt de kans op sneeuw een stuk kleiner, hoewel er ook in april nog wel eens een enkele sneeuwbui over kan trekken.

In de bergen valt veel meer sneeuw. Vanaf oktober tot eind mei kan het in de bergen sneeuwen. Omdat de temperaturen in deze periode boven een hoogte van 500 meter voor een groot deel onder het vriespunt liggen, blijft de sneeuw lang liggen. Gemiddeld zijn de hoger gelegen gebieden van de bergen zo'n 200 tot 225 dagen per jaar bedekt door een sneeuwdek. In de lager gelegen delen langs de lijzijde van de bergen ligt dit rond de honderdvijftig dagen. Zweden is daarom ook een uitstekende wintersportbestemming, waar je maar liefst een half jaar terecht kunt om op de lange latten te staan. Jämtland in centraal Zweden is een erg populair skigebied, waar de gemiddelde sneeuwhoogtes in het skiseizoen tussen de 80 en 160 centimeter liggen. Dit wintersportgebied heeft een hogere sneeuwzekerheid dan veel skioorden in de Alpen, zeker aan de randen van het seizoen.

Warme zomers

Opvallend voor Zweden zijn de relatief warme zomers met vrij stabiel weer. Overdag liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 18 (noorden) en 22 graden (zuiden). In de bergen is het door het hoogteverschil vaak enkele graden koeler. Lange periodes vol zonneschijn en met zomerse temperaturen van 25 graden of hoger komen in de zomer regelmatig voor. Niet alleen in het zuiden, maar ook in het noorden van Zweden is het dan zeer aangenaam zomers weer. Enkele dagen per jaar schiet de thermometer zelfs omhoog naar 30 graden of nog hoger. Het aantal tropische dagen op jaarbasis varieert van zes in oost Götaland en in het binnenland tot twee in Lapland. Op de hoogste pieken van Jämtland komen tropische temperaturen bijna nooit voor, wel in de dalen.

Omdat de relatieve luchtvochtigheid in Zweden laag is, voelt het zelfs bij temperaturen boven de dertig graden Celsius nog aangenaam aan. Op de warmste dagen staat er vaak weinig tot zeer weinig wind, zelfs in het normaal vrij winderige kustgebied in het zuidwesten.

Winter in Zweden

De winters in Zweden zijn mild (zuiden) tot koud (noorden). Langs de zuidwestkust is het gemiddeld overdag enkele graden boven het vriespunt en ’s nachts iets eronder. Het stuk tussen Malmö en de grens met Noorwegen heeft in de wintermaanden gemiddeld dan ook de hoogste temperaturen. De oostkust van Götaland is al iets frisser omdat hier minder invloed is van de relatief warme Noordzee en de Oostzee veel minder grip op het weer heeft dan je op basis van de geografische ligging zou mogen verwachten. Overdag liggen de temperaturen aan de zuidoostkust rond het vriespunt en 's nachts vriest het meestal matig. Landinwaarts is het vaak nog enkele graden koeler, zeker als er een sneeuwlaag ligt en er sprake is van stralingskou tijdens een heldere nacht.

Langs de kustgebieden van Götaland kan het in de winter flink koud worden. Er is dan vrijwel altijd sprake van een noordelijke stroming, die poollucht aanvoert of juist een oostelijke stroming waarbij koude lucht van het continent aangevoerd wordt.

In de bergen en in Lapland is het in de winter een stuk kouder dan in het zuiden. Zowel overdag als 's nachts vriest het dan. Overdag licht tot matig en in de nachten is er vaak sprake van strenge tot zeer strenge vorst. Het kwik daalt gemakkelijk naar diepvriestemperaturen van min twintig tot maar liefst min dertig graden. In extreem koude periodes kan het zelfs min veertig graden of nog kouder worden. Dergelijke kou laat zich meestal vrij goed voorspellen omdat het klimaat van Zweden niet erg wispelturig is. Veranderingen in het weerbeeld kondigen zich meestal ruim van tevoren aan.

Zonneschijn

Gemiddeld telt Zweden ongeveer 1500-1600 uren zonneschijn per jaar. In verhouding met een hoop andere Europese landen is dit aantal niet bijster hoog te noemen. De bergen zijn het somberste, met ruim duizend uren zonneschijn per jaar en de kustgebieden van Götaland zijn met bijna tweeduizend uur het zonnigste te noemen. De heuvels in het binnenland van Götaland zijn een stuk somberder: daar blijft de teller steken op 1300-1400 uur per jaar. Wie op vakantie gaat naar Zweden, hoeft zich in de periode mei tot en met juli echter nergens zorgen te maken wat betreft zonneschijn. Gemiddeld schijnt de zon in deze periode in vrijwel heel Zweden maar liefst 8 tot 9 uur per dag. De enige uitzondering hierop zijn weer de bergen, waar het gemiddelde rond de 6-7 uur per dag ligt.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
-2℃
-4℃
1
16
3℃
februari
-1℃
-6℃
2
13
2℃
maart
2℃
-2℃
3
12
2℃
april
9℃
1℃
5
11
3℃
mei
15℃
7℃
8
9
5℃
juni
21℃
11℃
9
10
11℃
juli
22℃
13℃
8
12
16℃
augustus
21℃
12℃
7
13
17℃
september
16℃
8℃
4
14
14℃
oktober
9℃
4℃
2
15
9℃
november
4℃
-1℃
1
17
6℃
december
0℃
-3℃
1
17
4℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
-2℃
-1℃
2℃
9℃
15℃
21℃
22℃
21℃
16℃
9℃
4℃
0℃
nodata
minimum temperatuur
-4℃
-6℃
-2℃
1℃
7℃
11℃
13℃
12℃
8℃
4℃
-1℃
-3℃
nodata
uren zonneschijn per dag
1 2 3 5 8 9 8 7 4 2 1 1
nodata
dagen neerslag per maand
16 13 12 11 9 10 12 13 14 15 17 17
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
3℃
2℃
2℃
3℃
5℃
11℃
16℃
17℃
14℃
9℃
6℃
4℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 0-3

mei

UV 3-6

juni

UV 3-6

juli

UV 3-6

augustus

UV 3-6

september

UV 0-3

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 3-6

UV 3-6

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen