Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zuid-soedan Beste reistijd voor Zuid-Soedan

Wil je weten wanneer je het beste naar Zuid-Soedan kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Zuid-Soedan heeft dankzij de vrij centrale ligging grotendeels te maken met een tropisch klimaat, waarbij er sprake is van een droog seizoen en een regenseizoen met veel neerslag en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Een paar kleine gebieden hebben een aride klimaat waar minder neerslag valt. Voor het grootste deel van het land geldt het tweeseizoenenklimaat met een redelijk hoge jaarlijkse neerslagsom. Reken op gemiddeld 1000 tot 1500 millimeter aan regen op jaarbasis.

Het is niet zo eenvoudig om een beste reistijd voor Zuid-Soedan aan te wijzen. Dat komt omdat gematigde temperaturen vrijwel alleen in het klamme regenseizoen voorkomen. Op het moment dat het redelijk droog is in Zuid-Soedan, stijgen de temperaturen. Denk aan maximumtemperaturen die gemiddeld tussen de 35 en 40 graden liggen in hoofdstad Juba. Vanwege het risico op overstromingen en de kans op dagen met aanhoudend veel neerslag is de zomer het minst geschikt voor een reis naar Zuid-Soedan.

Beste maanden

De beste reistijd voor Zuid-Soedan bestaat uit de maanden december en in mindere mate januari. Het regenseizoen is dan voorbij en de grootste hitte moet nog volgen. December is qua temperatuur de beste optie, omdat de temperaturen in januari hoger liggen. Houd er rekening mee dat je in deze periode altijd te maken hebt met dagtemperaturen die minstens de 30 graden halen, maar vaak richting de 35 graden schieten. In de nacht is het beter uit te houden met minima van rond de 16 tot 20 graden. In de bergachtige gebieden van Zuid-Soedan is het over het algemeen wat koeler en dus beter uit te houden.

Reisadvies - Zuid-Soedan
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Zuid-Soedan
Reisadvies - Zuid-Soedan
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Zuid-Soedan

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.