Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zimbabwe Beste reistijd voor Zimbabwe

Wil je weten wanneer je het beste naar Zimbabwe kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Zimbabwe ligt in het zuiden van Afrika en telt verschillende klimaatzones. De hoogteligging is mede bepalend voor het weer in Zimbabwe. Een groot deel van het land ligt op een hoogte tussen de 1200 en 1600 meter boven zeeniveau. Hierdoor worden de temperaturen ietwat getemperd. Dat merk je goed in het lager gelegen Lageveld, waar het warmer is dan elders in het land.

Zimbabwe kent drie seizoenen: het hete en natte regenseizoen dat half november begint en duurt tot rond april. Hierna volgt het droge seizoen, dat ongeveer tot half augustus duurt. Het derde seizoen is de hete periode aan het einde van het droge seizoen. Dit duurt tot het regenseizoen in november aanvangt.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Zimbabwe is van half mei tot en met augustus. Dit is de droogste periode. De temperaturen zijn overwegend aangenaam: de maxima liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden, terwijl het 's nachts redelijk afkoelt om uiteindelijk bij minimumtemperaturen van ongeveer 6 tot 14 graden uit te komen. De kans op regen is klein tijdens de lokale winter. Wie gaat rondreizen in deze periode die moet rekening houden met aanzienlijke wisselingen in temperatuur. Vergeet daarom niet om kleding mee te nemen die je in laagjes kunt dragen.

Tegen het einde van augustus schieten de temperaturen omhoog. De laatste twee maanden van het droge seizoen zijn temperaturen van 33-35 graden in de lager gelegen gebieden vrij normaal. Soms wordt het nog warmer, wat het reizen beduidend minder aangenaam maakt.

Zimbabwe in de zomer

Tijdens de lokale zomer, die gelijk valt met onze winter, is het nat en warm tot zeer warm in Zimbabwe. Door de regenval ontstaat er een hoge relatieve luchtvochtigheid, wat leidt tot benauwd weer. De maximumtemperaturen liggen van december tot en met april rond of net iets onder de dertig graden. De gevoelstemperatuur ligt echter vrijwel continu enkele graden hoger. Tijdens deze periode kunnen wegen slecht begaanbaar worden ten gevolge van de regenval. Voor een rondreis is dit daardoor geen aanbevolen reisperiode.

Safari in Zimbabwe

Wie op safari wil gaan in Zimbabwe die kiest het beste voor de maanden juli en augustus. Dat komt voor ons West-Europeanen goed uit omdat dit gelijk valt met de zomervakantie. Wie gebonden is aan de wettelijk vastgestelde schoolvakanties die kan daardoor tijdens de langste schoolvakantie naar Zimbabwe reizen voor een safari. Er bestaat één nadeel en dat is dat dit het hoogseizoen is. Dit zorgt voor hogere prijzen voor vliegtickets, accommodaties en compleet verzorgde rondreizen naar Zimbabwe.

Reisadvies - Zimbabwe
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Zimbabwe
Reisadvies - Zimbabwe
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Zimbabwe

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.