Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

zambia Beste reistijd voor Zambia

Wil je weten wanneer je het beste naar Zambia kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het subtropische tot tropische klimaat van Zambia zorgt voor droge warme winters en natte, klamme en zeer warme zomers. Omdat Zambia op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan de seizoenen in Nederland en België. Daardoor is onze zomer de beste reistijd om richting Zambia te vliegen. Het is daar dan winter. Je zult in het koelste seizoen niet te maken krijgen met winters weer, maar wel met enigszins gematigde temperaturen, veel zon en amper tot geen regen.

Beste maanden

De beste reistijd voor Zambia is van mei tot en met augustus. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen in die periode tussen de 24 en 30 graden. Op hogere hoogtes kan het wat koeler worden. Je zult vooral ervaren dat het op het plateau 's nachts aardig af kan koelen. In hoofdstad Lusaka, dat ongeveer 1250 meter boven de zeespiegel ligt, daalt de temperatuur 's nachts meestal net onder de 10 graden. In mei kun je nog wat last hebben van slecht begaanbare wegen als gevolg van het regenseizoen dat dan net achter de rug is.

September en oktober zijn ook nog vrij droog. Je ziet dan wel dat de temperaturen stijgen. Maximumtemperaturen van 30 tot 35 graden zijn dan normaal. In de laaglanden kan het kwik oplopen richting de veertig graden. De meeste mensen ervaren dat niet meer als aangenaam. Zeker als je op safari wilt gaan en veel met een open dak rondrijdt, kan het te heet zijn in deze maanden.

De zomer in Zambia

Op het moment dat het bij ons winter is, is het in Zambia zomer. Dit is de heetste, natste en meest klamme periode van het jaar. November is een hete overgangsmaand, waarna in december de hoeveelheden neerslag duidelijk toenemen. Het regenseizoen is aangebroken. Tot april valt er geregeld regen. Lokaal kunnen grote hoeveelheden regen in korte tijd zorgen voor overlast. Het zorgt ervoor dat rondreizen door Zambia lastiger gemaakt wordt. Overstromingen en modderige wegen zijn geen uitzondering in de periode januari tot en met april.

Reisadvies - Zambia
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Zambia
Reisadvies - Zambia
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Zambia

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.