Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

shutterstock_437125285 Beste reistijd voor Wit-Rusland

Wil je weten wanneer je het beste naar Wit-Rusland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De ligging in het noordoosten van Europa zorgt ervoor dat je in Wit-Rusland te maken hebt met een gematigd continentaal klimaat. Hierdoor heeft het land te maken met vier seizoenen waarin er meer extremen voorkomen dan bijvoorbeeld in Nederland. De winters zijn koel en duren relatief lang. De maand november mag als eerste wintermaand gezien worden en pas eind maart loopt de winter in Wit-Rusland teneinde. Na een kort voorjaar breekt de vrij warme zomer aan in juni. Het zomerseizoen duurt tot en met augustus, waarna er een najaar van twee maanden aanbreekt waarin de temperaturen met flinke stappen naar beneden gaan.

Beste maanden

Veruit de beste reistijd voor een vakantie in Wit-Rusland is van juni tot en met augustus. Dit valt gelijk met de zomer. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen dan tussen de 21 en 25 graden Celsius. Tijdens de nacht daalt de temperatuur aanzienlijk: de gemiddelde minima liggen tussen de 10 en 15 graden tijdens de warmste maanden. Juni en juli zijn de meest zonnige maanden in absolute zin. Hoofdstad Minsk telt dan ongeveer 250 tot 280 uur aan zonneschijn per maand. Augustus is relatief gezien net zo zonnig, maar omdat de dagen dan al korter zijn blijft de teller op ongeveer 240 uur zonneschijn staan in de laatste zomermaand.

Wie vooral naar Wit-Rusland om rond te reizen, actief bezig te zijn en dingen te bezichtigen, die kan er ook voor kiezen om in mei of september naar deze bestemming te reizen. Het is dan minder warm, maar ook wat droger dan in de zomer. April kan ook prima zijn, maar dan moet je wel wat geluk hebben. Het kan in april lenteachtig zijn, maar ook serieus koud zijn. Soms komt er in deze maand nog strenge vorst voor in de nacht.

Reisadvies - Wit-Rusland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Wit-Rusland
Reisadvies - Wit-Rusland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Wit-Rusland

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.