Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Texas

Wil je weten wanneer je het beste naar Texas kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Texas is na Alaska de grootste staat van de Verenigde Staten. Texas heeft een oppervlakte van bijna 700 duizend vierkante kilometer. Daarmee is het ongeveer 17x zo groot dan Nederland, terwijl er nog geen twee keer zoveel mensen wonen. Ongeveer driekwart van alle inwoners woont in één van de agglomeraties Dallas, Houston of San Antonio. Dan kun je je voorstellen hoeveel ruimte er op het platteland overblijft. In een staat waar bijna alles het grootste moet zijn, is ruimte een belangrijk goed. Texas kent een vrij grote verscheidenheid aan landschappen. Voor natuurliefhebbers is deze zuidelijke staat daarom een absolute aanrader. Zo vind je hier de Palo Duro Canyon, die na de Grand Canyon de grootste kloof van de VS is. De lengte bedraagt ongeveer 190 kilometer en de gemiddelde breedte is 9,7 kilometer.

Veel overeenkomsten

Bij een staat van dit formaat en met een grote variatie in geologische eigenschappen, zou je denken dat er veel verschillen voorkomen in het weer en klimaat. In de oostelijke helft van Texas overheerst het warme zeeklimaat. Het westelijke deel is droger, waardoor hier verschillende aride klimaatsoorten voorkomen. Het verschil zit hem vooral in de hoeveelheid neerslag. Voor de temperaturen geldt vrijwel overal dat de winters mild zijn en de zomers ronduit heet zijn. In heel Texas liggen de maximumtemperaturen in juli gemiddeld (ver) boven de 30 graden. In januari liggen de maxima gemiddeld tussen de 10 en 20 graden. Dat mag je zeer mild noemen voor een wintermaand.

Neerslag

De jaarlijkse neerslagsom varieert van ongeveer 125 millimeter in de meest droge gebieden in het westen van Texas tot meer dan 1600 millimeter in sommige gebieden in het uiterste oosten van de staat. In de winter kan neerslag in de vorm van sneeuw vallen. In de Texas Panhandle sneeuwt het meerdere keren per winter, in het noorden van Texas ongeveer twee keer per jaar en meer naar het zuidoosten blijft dit beperkt tot eens in de paar jaar.

Texas is erg gevoelig voor onweersbuien. Met name in het noorden van Texas, dat tot Tornado Alley behoort, is er meerdere keren per jaar sprake van noodweer. In de maanden april, mei en juni ontstaan er geregeld orkanen in Texas. Het is zelfs de staat met het hoogste aantal geregistreerde wervelwinden per jaar. Daarnaast kun je in Texas te maken krijgen met orkanen. Die kunnen tijdens het orkaanseizoen over de Golf van Mexico richting Texas trekken. Dit is gelukkig geen jaarlijks terugkerend fenomeen, maar als er een orkaan tot aan Texas komt, is deze vaak zwaarder dan gemiddeld.

Beste maanden

Als je Texas wilt gaan ontdekken, dan zouden we de zomer sowieso ontwijken. Het is dan te warm voor vrijwel alle soorten vakanties. Als je niet wilt liggen bakken in de zon en wat koelere nachten geen probleem vindt, dan zijn de maanden februari, maart en november de beste reistijd voor een vakantie in Texas. Wil je aan het strand of zwembad vertoeven, kies dan eerder voor april of oktober.

Reisadvies - Texas
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Texas
Reisadvies - Texas
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Texas

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.