Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor South Dakota

Wil je weten wanneer je het beste naar South Dakota kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Amerikaanse staat South Dakota behoort tot de Great-Plains-regio die verticaal door de Verenigde Staten loopt. Prairie en steppe domineren hier het landschap. In South Dakota wonen relatief veel 'Native Americans'. Vanuit westers perspectief wordt de term indianen veel gebruikt. Tegenwoordig beslaan indianenreservaten een redelijk deel van South Dakota. In vergelijking tot het grondgebied dat anderhalve eeuw geleden met name aan de Sioux toebehoorde, is er inmiddels veel land afgepakt van de oorspronkelijke bewoners.

In South Dakota heerst er vooral een warm landklimaat, met in het westen redelijk wat land waar een koud steppeklimaat heerst in in het noordoosten vooral een gematigd landklimaat van toepassing is. Het klimaat leent zich vrij goed voor landbouw, met de kanttekening dat een slechte periode de oogst deels of zelfs geheel kan doen mislukken. Het klimaat van South Dakota zorgt voor koude winters en warme tot soms zeer warme zomers. De centrale ligging in combinatie met de beschermende rol van de westelijk gelegen Rocky Mountains zorgt voor grote contrasten in temperatuur.

Beste maanden

Als de winters koud zijn en de zomers zeer warm, dan blijven het voorjaar en najaar over als beste reistijd. Laten we voorop stellen dat perfecte reisomstandigheden geen vanzelfsprekendheid zijn voor South Dakota. Op het moment dat het warmer wordt, neemt de kans op regen, onweer en tornado's toe. Kijkend naar de temperaturen en de kans op slecht weer, dan vormen de periodes half april tot half mei en september tot half oktober de beste reistijd voor South Dakota.

Tornado's

South Dakota ligt nog net een stukje in Tornado Valley; het deel van de VS waar relatief veel wervelstormen voorkomen. Gelukkig valt South Dakota net buiten de top 10 van staten met de meeste tornado-activiteit. Dat betekent niet dat er in South Dakota geen kans bestaat op een tornado, maar wel dat die kans kleiner is. Dergelijke wervelwinden kunnen vooral in het voorjaar en de zomer ontstaan.

Reisadvies - South Dakota
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: South Dakota
Reisadvies - South Dakota
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: South Dakota

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.