Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor North Dakota

Wil je weten wanneer je het beste naar North Dakota kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De staat North Dakota ligt noord-centraal in de Verenigde Staten van Amerika. Door de geografische ligging is er sprake van een mix van het gematigd landklimaat met in het westen een strook waar vanwege minder neerslag sprake is van een koud steppeklimaat. Het landschap bestaat vooral uit prairie. Dit soort graslanden kom je op grote schaal tegen omdat landbouw slechts beperkt mogelijk is. Hierdoor zijn grote delen van de natuur in North Dakota onaangetast door mensen.

Koude winters

Kenmerkend voor het weer in North Dakota zijn de koude winters, waarbij vooral in de nacht strenge vorst voor kan komen. In hoofdstad Bismarck liggen de gemiddelde temperaturen in januari op een maximum van -7 graden en een minimum van maar liefst -19 graden. Dat is ongeveer net zo koel als een gemiddelde diepvries. Als eer neerslag valt in de winter, is dat vrijwel altijd in de vorm van sneeuw. Soms kunnen er zware sneeuwstormen voorkomen, waarbij delen van North Dakota tijdelijk van de buitenwereld afgesloten worden. Gemiddeld valt er in North Dakota tussen de 100 en 200 centimeter sneeuw per jaar. In het uiterste westen kan dat minder zijn.

Warme zomers

Zo koel als de winters zijn, zo warm zijn de zomermaanden. De maximumtemperaturen liggen in de maanden juli en augustus gemiddeld tegen de 30 graden. In combinatie met vrij vochtige omstandigheden is er sprake van subtropische zomers. Gelukkig valt het met de relatieve luchtvochtigheid mee vergeleken met de meer zuidelijk gelegen staten. Hierdoor loopt de gevoelstemperatuur niet op naar extreme waardes. In de zomer kan er regen vallen, zelfs iets meer dan in het voor- en najaar. Vaak gaat dit in de vorm van buien, die gepaard kunnen gaan met (heftig) onweer. In het najaar neemt de hoeveelheid onweer snel af.

Beste maanden

Als je naar North Dakota op vakantie wilt gaan, dan is de periode mei tot en met september de beste reistijd. Het is dan warm tot soms zeer warm. In mei en september kunnen de nachten fris zijn met lokaal vorst aan de grond. In de steden is het vaak iets warmer. Wie actief bezig wil zijn in North Dakota, bijvoorbeeld in de vorm van fietsen, wandelen of sporten, die zou juli en augustus kunnen vermijden. Met gemeten temperaturen die de tropische grens van 30 graden kunnen overschrijden, is het dan erg warm om inspanning te leveren.

Wintersport

Hoewel North Dakota niet echt bergachtig te noemen is, kun je hier wel aan wintersport doen. Er zijn een drietal kleine skigebieden (totaal nog geen 6 kilometer aan pistes) waar je op beperkte schaal kunt skiën of snowboarden. Aan sneeuw is er vaak geen gebrek. Om de ergste kou wat te ontlopen, is de periode half februari tot half maart de beste reistijd voor een wintersportvakantie in North Dakota.

Reisadvies - North Dakota
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: North Dakota
Reisadvies - North Dakota
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: North Dakota

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.