Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Nebraska

Wil je weten wanneer je het beste naar Nebraska kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Nebraska behoort tot de meest centraal gelegen staten van de Verenigde Staten. Wie door Nebraska rijdt, die zal vooral uitkijken over graslanden. Deze prairies bestaan uit twee soorten: Tallgrass prairie en Shortgrass prairie. Het weer wordt in Nebraska gedomineerd door een warm continentaal klimaat. In het westen zie je vooral een koud steppeklimaat, omdat hier minder neerslag valt. In de zogenaamde Nebraska Panhandle ligt de jaarlijkse neerslagsom rond de 350 millimeter, terwijl die in het oosten van de staat vaak tussen de 700 en 900 millimeter uitkomt. In de winter valt neerslag vaak in de vorm van sneeuw in plaats van regen.

Grote contrasten

Opvallend voor het weer van Nebraska zijn de grote contrasten die voorkomen. Als je naar de klimaatcijfers van Nebraska kijkt, dan zie je dat er al een redelijk groot verschil zit tussen de winter en de zomer. De winters zijn koel met koude nachten, terwijl de zomers warm zijn met bijna hete middagen. Op papier lijkt die hitte wel mee te vallen, maar de gevoelstemperatuur ligt door de hoge relatieve luchtvochtigheid vaak een stukje hoger. Verder zie je dat er een vrij groot gat zit tussen de gemiddelde minimum- en maximumtemperaturen. Binnen een etmaal liggen de minima en maxima gemiddeld zo's 12 tot 15 graden uit elkaar. In de praktijk is dit geregeld meer dan twintig graden. Het neerslagverloop laat zien dat de winters vrij droog zijn. Het voorjaar en de zomer zijn natter. Met name de maanden mei en juli kennen meer regenval.

Tornado's en onweersbuien

Nebraska ligt in een groot gebied dat men Tornado Alley noemt. Dit is een gebied waar veel tornado's voorkomen. Nebraska behoort tot de top 5 Amerikaanse staten op het gebied van aantal tornado's per jaar. Deze ontstaan vooral in het voorjaar en in de zomer. Tijdens de zomermaanden is er tevens sprake van een verhoogde kans op zware onweersbuien. Omdat dit weer vaak zeer lokaal is, kun je soms de pech hebben in een verkeerd deel van Nebraska te zijn.

Beste reistijd

Als je een vakantie naar Nebraska wilt maken, dan is er bijna altijd wel iets waardoor het weer niet perfect is. De winters zijn koel, het voorjaar is nat en de zomer is heet. Dan blijft het najaar over als beste reistijd. In de maanden september en oktober (in ieder geval de eerste helft) is het wat stabieler weer en zijn de dagtemperaturen vaak aangenaam. Hierdoor geldt de periode september tot half oktober als beste reistijd voor Nebraska.

Reisadvies - Nebraska
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Nebraska
Reisadvies - Nebraska
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Nebraska

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.