Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Kansas

Wil je weten wanneer je het beste naar Kansas kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Centraal in de Verenigde Staten ligt de staat Kansas. Opvallend aan Kansas is dat de vorm bijna helemaal rechthoekig is. De enige uitzondering is de noordwestelijke hoek, waar de staatsgrens de rivier Missouri volgt. Het westelijke tweederde deel van de staat heeft vooral een vlak golvend landschap, waar vooral graslanden voorkomen. Deze zogenaamde prairies zijn op verschillende plekken in Kansas tot beschermd verklaard. Het oostelijke deel van Kansas is meer heuvelachtig en bebost. Het westen van Kansas is droger, waardoor er daar een koud steppeklimaat voorkomt. Het grootste van Kansas kent een warm maritiem klimaat, dat in het noordelijk overgaat in enkele gebieden met een warm continentaal klimaat.

Grote contrasten

Net als in grote delen van het binnenland van de VS, kent Kansas vrij grote contrasten in temperatuur. De winters zijn aan de koele kant met vooral in de nacht lage temperaturen. Matige vorst is vrij normaal gedurende een gemiddelde winternacht in Kansas. De zomers zijn daartegenover juist tropisch warm. Temperaturen rond of net wat boven de 30 graden zijn normaal in de maanden juni, juli en augustus. Wat je vooral merkt aan het weer in Kansas, is dat er binnen een etmaal ook grote contrasten kunnen ontstaan. Verschillen van twintig graden tussen de minimum- en maximumtemperatuur zijn zeker tijdens het voor- en najaar geen uitzondering.

Complex weer

Kansas heeft te maken met een redelijk complex klimaat. Op het moment dat het warmer wordt, wordt het ook natter. Dat merk je ook in de toenemende relatieve luchtvochtigheid. De gevoelstemperatuur kan daardoor in de zomermaanden oplopen tot gemiddeld 40 tot 45 graden. Dat komt door een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid die op kan lopen richting de 85 tot 95 procent. Hierdoor voelt het zeer benauwd aan in Kansas.

Hoe warmer het wordt, des te groter de kans op zware regen- en onweersbuien. In de zomerperiode is er geregeld sprake van noodweer. Naast onweer kan noodweer ook bestaan uit tornado's. Op het moment dat een onweersbui uitgroeit tot een supercel, kunnen er tornado's ontstaan. Kansas staat bekend als een bestemming waar veel van dergelijke zware wervelstormen voorkomen. De staat ligt centraal in Tornado Alley; een gebied waar veel tornado-activiteit is. Na Texas is Kansas de tweede staat van Amerika waar de meeste tornado's voorkomen.

Beste maanden

Als je bovenstaand verhaal leest en de klimaatstatistieken van Kansas bekijkt, dan valt het te begrijpen dat er voor Kansas geen ideale reisperiode bestaat. De winters zijn te koud en de zomers te heet en instabiel. Uiteindelijk hebben het voorjaar en najaar misschien wel de beste kaarten in handen als het gaat om de beste reistijd voor de staat Kansas. Als we een vakantie in Kansas zouden willen vieren, dan zou onze voorkeur uitgaan naar april en de periode half september tot eind oktober. In deze maanden is het aardig weer met minder kans op extreme weersomstandigheden.

Reisadvies - Kansas
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Kansas
Reisadvies - Kansas
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Kansas

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.