Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Iowa

Wil je weten wanneer je het beste naar Iowa kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Centraal in de Verenigde Staten van Amerika ligt Iowa. Deze staat met de bijnaam "Hawkeye State" heeft door de geografische ligging te maken met een landklimaat. Het grootste deel kent een warm landklimaat. Het noordoosten van Iowa, dat wat hogere hoogtes kent, heeft een gematigd landklimaat. De Mississippi, de langste rivier van de VS, vormt de natuurlijke grens van Iowa met Wisconsin en Illinois. Het weer in Iowa is grillig, onvoorspelbaar en kent aardig wat extremen. Zo komen er in Iowa gemiddeld 50 dagen per jaar voor met onweer. En als het onweert in Iowa, dan doet het dat over het algemeen goed. Het zuiden van Iowa heeft er over het algemeen wat meer last van dan het noorden, dat sowieso wat droger is als je de klimaatstatistieken erbij pakt.

Een ander verschijnsel waar je liever niet mee te maken krijgt, is een tornado. Dit soort wervelstormen komt geregeld voor in Iowa, dat tot Tornado Alley gerekend wordt. Op jaarbasis komen er gemiddeld 45 tot 55 geregistreerde tornado's voor.

Qua temperaturen is Iowa ook vrij extreem. De winters zijn over het algemeen koud, met een kans op extreme kou. Temperaturen die het hele etmaal onder het vriespunt blijven, zijn in de maanden december, januari en februari vrij gebruikelijk. In de loop van maart die je een significante stijging van de dagtemperatuur ontstaan. De zomers zijn daartegenover juist warm in Iowa. Maximumtemperaturen van gemiddeld rond de dertig graden zijn normaal in de maanden juni, juli en augustus.

Beste maanden

Als je een vakantie in Iowa wilt vieren, dan is de periode half april tot begin oktober de beste reistijd om dat te doen. Dit is de periode met de hoogste temperaturen, maar ook met de meeste neerslag. De meeste regen valt in Iowa in de warmere maanden. Dat komt vooral door de zomerse buien, die voor flinke hoeveelheden neerslag in korte tijd kunnen zorgen. In juli en augustus moet je rekening houden met een verhoogde kans op temperaturen die de tropische grens van 30 graden flink overschrijden.

Wintersport in Iowa

In de winter zijn er verschillende mogelijkheden om aan wintersport te doen in Iowa. Lange afdalingen moet je vergeten. Daarvoor zijn de skigebieden te klein en de hoogtes te klein. Sneeuw is er vaak wel voldoende, waardoor er een voor deze breedtegraad vrij lang skiseizoen is. De beste maanden voor een wintersportvakantie zijn februari en maart.

Reisadvies - Iowa
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Iowa
Reisadvies - Iowa
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Iowa

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.