Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Arkansas

Wil je weten wanneer je het beste naar Arkansas kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Amerikaanse staat Arkansas ligt redelijk centraal in de Verenigde Staten. Geologisch gezien kun je twee gebieden duidelijk onderscheiden. De noordwestelijke helft is licht bergachtig. Hier liggen de Ozark Mountains en de Ouachita Mountains. Het hoogste punt is Magazine Mount, met een hoogte van 839 meter. De zuidoostelijke helft van Arkansas bestaat uit laaglanden. De centraal gelegen hoofdstad Little Rock ligt ongeveer op de grens van deze twee gebieden. Arkansas is vrij bosrijk en kent twee klimaattypes: het warme zeeklimaat en in de hoger gelegen gebieden een warm landklimaat. Het zeeklimaat is het gevolg van de nabijheid van de Golf van Mexico.

Arkansas kent hete vochtige zomers. De winters zijn mild en lokaal soms aan de koele kant. Daarnaast zijn deze koudste maanden droger dan de zomermaanden. Arkansas staat bekend om het extreme weer dan hier plaats kan vinden. Denk aan stormen, tornado's, zwaar onweer en sneeuwstormen. Dat laatste komt alleen maar in de winter voor. Tornado's komen vooral in het voorjaar en de zomer voor. De zware onweersbuien, waarbij er soms in korte tijd veel regen kan vallen, zie je vooral in de zomer plaatsvinden. Op jaarbasis wordt Arkansas gemiddeld zestig dagen door onweer getroffen.

Beste maanden

Wie naar de klimaatcijfers van Arkansas kijkt, die zal zien dat het niet zo eenvoudig is om een beste reistijd te vinden. De winters zijn te koel, het voorjaar is te nat en de zomers zijn te heet. Dan blijft eigenlijk het najaar over als beste reistijd voor een vakantie in Arkansas. Met name de maanden september en oktober zijn gemiddeld genomen de beste maanden om naar Arkansas te reizen. Met gemiddeld zo'n 3000 tot 3200 uren aan zonneschijn per jaar is Arkansas overigens ook opvallend zonnig. Zet daar een gemiddelde neerslagsom tegenover van ongeveer 1200-13300 millimeter voor centraal Arkansas, dan snap je hoe grillig het weer kan zijn in deze staat.

Reisadvies - Arkansas
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Arkansas
Reisadvies - Arkansas
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Arkansas

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.