Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Alaska

Wil je weten wanneer je het beste naar Alaska kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Amerikaanse staat Alaska ligt in het uiterste noordwesten van het Amerikaanse continent. Een deel van deze grootste staat van de Verenigde Staten ligt boven de poolcirkel. Dit zorgt voor koude winters die vrij lang kunnen aanhouden. Het grootste deel van Alaska heeft te maken met een toendraklimaat of een subarctisch klimaattype. Alleen in de meest zuidelijke regionen zijn er ietwat gematigde klimaattypes te vinden, waaronder het gematigde zeeklimaat. Wie naar Alaska wil reizen die moet in een groot deel van het jaar rekening houden met winterse omstandigheden of in ieder geval de kans op winters weer. Zelfs in juni, wat toch echt een zomermaand is in Alaska, kun je nog te maken krijgen met sneeuwbuien en wegen die vanwege de winterse omstandigheden nog niet (geheel) begaanbaar zijn.

Beste maanden voor Alaska

De beste reistijd voor een vakantie in Alaska is van begin juli tot begin september. Dit is de warmste periode van het jaar. De maximumtemperaturen variëren in de zomer van gemiddeld 5 tot 10 graden Celsius in het uiterste noorden van Alaska tot aan 20 tot 25 graden in de warmste regio's. De nachttemperaturen liggen 's zomers in de noordelijke plaats Utqiagvik rond het vriespunt. In de zuidelijke helft liggen de minima dan gemiddeld tussen de 6 en 12 graden boven nul.

Het voorjaar in Alaska

De maanden maart en april mag je in Alaska meer als winter dan als voorjaar zien. Pas in mei wordt het weer minder winterachtig en stijgen de temperaturen gemiddeld genomen naar aangenamere waardes, vooral in het zuiden. Sneeuwval is in deze maanden nog prima mogelijk. Eigenlijk mag je pas in de loop van mei van een voorjaar of lente spreken. Juni is de andere voorjaarsmaand. Het weer is in deze periode nog wispelturig en veel van de sneeuw die in de voorgaande periode gevallen is, is nog niet verdwenen. Dit zie je vooral in de noordelijke gebieden terug. Wie wil rondreizen door Alaska die moet er in dit seizoen rekening mee houden dat sommige gebieden slecht bereikbaar zijn.

Het najaar in Alaska

In de loop van augustus neemt de kans op regen toe. Dat zet zich door in september. Gedurende september dalen de temperaturen; soms flink. In de tweede helft van de septembermaand neemt de kans op winterse neerslag toe. Oktober is eigenlijk de laatste echte najaarsdag. Vorst in de nacht is dan in grote delen van Alaska normaal; in de koelere gebieden kan het overdag al geregeld vriezen. Als wij mochten kiezen dan zouden we niet zo snel in september of oktober naar Alaska reizen. De kans op goed weer is eigenlijk te klein, zeker als je een flinke rondreis wilt gaan maken met een camper of huurauto.

Winter in Alaska

Tijdens de winter is het koud tot zeer koud in Alaska. In vrijwel heel het land liggen de temperaturen onder het vriespunt, zowel overdag als in de nacht. Soms worden er wel minima gehaald die ver onder de temperatuur van je diepvries liggen. De wegen zijn niet altijd goed begaanbaar, zeker niet tijdens of na een sneeuwstorm. Wie een cruise langs de kust van Alaska wil maken die kan dat in de winter vergeten. Die varen dan niet. De veerboten varen wel, want de Atlantische Oceaan bevriest niet in de winter.

Reisadvies - Alaska
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Alaska
Reisadvies - Alaska
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Alaska

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.