Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

verenigde-staten-van-amerika Beste reistijd voor Alabama

Wil je weten wanneer je het beste naar Alabama kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Alabama behoort tot de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Het landschap is voor ongeveer drievijfde deel vrijwel vlak. In het noorden ligt het zuidelijke stuk van het Cumberland Plateau, dat onderdeel is van de Appalachen. De flora in Alabama varieert van vlakke graslanden en heuvelachtige bossen tot aan palmen aan de kust. In Alabama is er sprake van groeizaam weer, dat te danken is aan het warme zeeklimaat dat hier van toepassing is. De zomers in Alabama behoren tot de heetste zomers binnen de Verenigde Staten. De winters zijn mild met een kans op lichte vorst in de nacht. Hoe dichter je bij de Golf van Mexico komt, des te kleiner de kans op koelere nachten wordt.

Regen

Alabama is een vrij natte staat. Langs de kust is de jaarlijkse neerslagsom ruim 1500 millimeter, wat ongeveer twee keer zoveel is dan in Nederland. Meer landinwaarts daalt de hoeveelheid neerslag iets: reken op ongeveer 1200 tot 1400 millimeter gemiddeld per jaar. De neerslag valt vaak in de vorm van pittige buien, die niet zelden gepaard gaan met flink onweer. Tropisch stormen en zelfs orkanen kunnen huishouden in Alabama, waarbij er in korte tijd grote hoeveelheden regen kunnen vallen. Het orkaanseizoen begint in de loop van juni en duurt tot en met november. Dat betekent niet automatisch dat de andere maanden gevrijwaard zijn van zware neerslag op zijn tijd.

Hete zomers

De zomer zijn heet en vochtig in Alabama. De combinatie van tropische temperaturen (overdag meer dan 30 graden) en een hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het vaak drukkend aanvoelt in het zomerseizoen. De gevoelstemperatuur kan overdag flink hoger uitvallen dan de werkelijke temperatuur. Wie gemakkelijk zweet, dei zal dat tijdens een gemiddelde zomerdag in Alabama op grote schaal doen. Zware inspanning, zoals sporten overdag in de buitenlucht, is door de benauwdheid extra belastend in de zomer.

Beste reistijd

Vanwege de hete zomers, kun je het beste in het voorjaar of najaar naar Alabama op vakantie gaan. De winter is ook geen slechte reisperiode, maar vanwege de iets lagere temperaturen ook niet ideaal. Op basis van de temperatuur, de hoeveelheid zonneschijn en de kans op onbestendig weer zouden wij de maanden maart, april en oktober als beste reistijd voor een vakantie in Alabama aanduiden. Najaarsmaand oktober is gemiddeld genomen een prima reismaand, maar er moet wel de kanttekening bij gemaakt worden dat deze maand in het orkaanseizoen valt. Er bestaat dus een geringe kans dat je met een tropische storm te maken krijgt in Alabama.

Reisadvies - Alabama
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Alabama
Reisadvies - Alabama
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Alabama

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.