Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

venezuela Beste reistijd voor Venezuela

Wil je weten wanneer je het beste naar Venezuela kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

In het noorden van Zuid-Amerika ligt de Bolivariaanse Republiek Venezuela. Dit land strekt zich uit van de Caribische kust in het noorden tot aan het Amazonegebied in het zuiden. De ligging net boven de evenaar zorgt ervoor dat een groot deel van Venezuela met tropische klimaattypes te maken heeft. Aan de kust zijn enkele gebieden te vinden met een warm woestijnklimaat of een war steppeklimaat. Op hoger gelegen gebieden zie je een overgang van gematigde klimaten en zelfs het relatief koele toendraklimaat komt voor in het Andesgebergte, dat deels in het noordwesten van Venezuela ligt.

Beste reistijd

Hoewel Venezuela redelijk wat verschillen laat zien in de klimaatstatistieken, is er ook een overeenkomst te zien. De eerste maanden van het jaar zijn droger dan de andere maanden. Op sommige plekken begint het droge seizoen al in november, op andere plekken pas begin januari. Het regenseizoen begint afhankelijk van de locatie ergens tussen eind maart en begin juni. De beste reistijd die je voor vrijwel heel Venezuela aan mag houden is van januari tot half maart. Dit is de droogste periode, waarin de zon zich veel laat zien en de temperaturen overdag in de lager gelegen gebieden rond de tropische grens van 30 graden liggen.

Op hogere hoogtes zie je dat de temperaturen lager liggen dan elders in Venezuela. Zo liggen de maximumtemperaturen in de op 1500 boven zeeniveau gelegen stad Mérida het hele jaar door rond de 25 graden Celsius en is het 's nachts vrij aangenaam met minima die gemiddeld rond de 14 tot 18 graden uitkomen. Op de savanne van Venezuela, die ten zuiden van hoofdstad Caracas ligt, zie je dat de temperaturen in het voorjaar hoger kunnen zijn dan elders. In de maanden maart en april liggen de maximumtemperaturen daar rond de 35-36 graden Celsius en zijn uitschieters richting de 40 graden mogelijk. Zodra daar eind april het regenseizoen aanbreekt, dalen de temperaturen naar normale waardes van rond de 30-32 graden.

Zonvakantie in Venezuela

Venezuela is een prima strandbestemming. Zowel langs de Caribische kust als op het eiland Isla Margarita en de Los Roques archipel vind je prachtige zandstranden. Vooral de Islas Los Roques, die op 160 kilometer van de kust van Venezuela liggen, vind je de meest fantastische stranden van het Caribisch gebied. Vanwege de beschermde status is er in deze archipel geen sprake van massatoerisme.

De beste reistijd voor een strandvakantie aan de Venezolaanse noordkust is van november tot en met april. Hiermee is dit een uitstekende winterzonbestemming. In het oosten, waar de Orinico Delta ligt, is het aanzienlijk natter dan meer westelijk langs de kust.

De beste reistijd voor Isla Margarita is van eind februari tot en met mei. Op dit eiland houdt het regenseizoen iets langer aan, waardoor het aangename reisseizoen pas in de loop van februari in beeld komt. Tijdens de beste maanden ligt de middagtemperatuur rond de 32 graden terwijl de zon uitbundig schijnt.

Voor de Los Roques eilanden begint de beste reistijd in februari en deze duurt tot en met mei. Je mag rekenen op veel zon, af en toe een buitje en een gemiddelde maximumtemperatuur van ongeveer 28 tot 32 graden Celsius.

Reisadvies - Venezuela
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Venezuela
Reisadvies - Venezuela
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Venezuela

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.