Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

thailand Beste reistijd voor Phuket

Wil je weten wanneer je het beste naar Phuket kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Phuket behoort tot de meest geliefde vakantiebestemmingen binnen Thailand. In de meeste gevallen heeft men het over het eiland Phuket. De gelijknamige provincie omvat nog allerlei kleinere eilanden die vrijwel allemaal ten oosten van het hoofdeiland Phuket liggen. Een derde plek die de naam Phuket draagt is de stad die in het oosten van het eiland ligt. Dit is de hoofdstad. Voor toeristen is de stad Phuket slechts beperkt interessant. De meeste vakantiegangers vertoeven aan de kustplaatsen die vooral aan de westkust te vinden zijn.

Beste maanden

Phuket kent een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen, dat van december tot en met maart loopt, is de beste reistijd om een vakantie in Phuket te vieren. De kans op regenbuien is dan beduidend kleiner dan tijdens de nattere moessonperiode. Er is vrij vaak sprake van zonnig weer, maar zoals het hoort bij een tropisch moessonklimaat zijn wolken en af en toe een plotse regenbui altijd mogelijk. De kans op strakblauwe luchten is het grootste in januari en februari. Tijdens de periode december tot en met maart liggen de maximumtemperaturen rond de 30 tot 33 graden Celsius. Dankzij een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid ligt de gevoelstemperatuur hoger. Het is het hele jaar door vrij benauwd in Phuket.

Het natte seizoen

Vanaf april zie je de neerslagstatistieken omhoog gaan. Zowel het aantal dagen per maand waarin regen voorkomt als het aantal millimeters neerslag per maand nemen toe. Mei en juni mag je met ongeveer 250 tot 300 millimeter regen nat noemen. In juli en augustus dalen de neerslaghoeveelheden licht, wat mooi uitkomt voor wie in de zomervakantie naar Phuket wil vliegen. De maanden september en oktober zijn over het algemeen de natste maanden, met neerslagsommen die de driehonderd millimeter per maand overstijgen. Tijdens extreem natte jaren kan er wel meer dan vijfhonderd millimeter regen in een maand vallen. Tijdens het natte seizoen, dat van mei tot en met november loopt, liggen de middagtemperaturen nog steeds rond of net iets boven de 30 graden Celsius. Het aantal uren aan zonnig weer loopt in deze periode terug naar ongeveer 4 tot 5 uur per dag.

Duiken rond Phuket

Phuket staat bekend als een goede bestemming om te duiken en te snorkelen. Dankzij het warme zeewater (28 tot 30 graden Celsius) is het vrij aangenaam in het water. Wat wel een punt is, is dat in het regenseizoen het duiken beperkt is. De wind draait dan zodat hij vrijwel continu vanuit de westelijke hoek waait. Dit zorgt voor een onrustige zee, wat zijn effect heeft op de onderwaterwereld. Verschillende geliefde duikspots van Phuket zijn gesloten van mei tot en met oktober. Wie wil gaan duiken bij Phuket die doet dat het beste tussen november en april. De beste maanden zijn december, januari, februari en maart.

Reisadvies - Phuket
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Phuket
Reisadvies - Phuket
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Phuket

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.