Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

thailand Beste reistijd voor Bangkok

Wil je weten wanneer je het beste naar Bangkok kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Bangkok is de hoofdstad van Thailand en tevens de drukst bezochte bestemming binnen Thailand. Dat is vooral te danken aan het feit dat veel toeristen die een rondreis door Thailand maken Bangkok meenemen op hun route. Vaak begint en/of eindigt een vakantie in Thailand in deze enorme tropische metropool. De officiële naam van de hoofdstad van Thailand luidt overigens geen Bangkok, maar Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Dat is de langste plaatsnaam ter wereld. Bangkok heeft een tropisch savanneklimaat met het hele jaar door hoge temperaturen en een regenseizoen dat ongeveer een half jaar duurt: van mei tot en met oktober. De rest van het jaar is niet geheel droog: een regenbui ligt in Bangkok altijd op de loer.

Beste maanden voor Bangkok

De beste reistijd voor Bangkok is van december tot en met maart. Dit is de meest droge en de zonnigste periode van het jaar. November en april zijn over het algemeen ook prima, maar kunnen net wat onbestendiger zijn. April is wel serieus heet. Maar laten we eerlijk zijn: koele periodes komen er in zijn geheel niet voor in Bangkok. Daarvoor moet je de airconditioning opzoeken die in vrijwel alle gebouwen aanwezig is. Niet voor niets dat de meeste winkels in grotere winkelcentra te vinden zijn. Dat is toch een stuk aangenamer shoppen dan in de warmere straten van Bangkok.

Temperaturen

Het tropische klimaat zorgt ervoor dat het altijd tropisch warm is in Bangkok. De maximumtemperatuur komt vrijwel alle dagen boven de 30 graden Celsius uit. Op dagen dat deze temperatuur niet gehaald wordt, zal het niet veel koeler zijn dan 28 of 29 graden. De laatste twee maanden voor het regenseizoen (maart en april) en de eerste maand van het regenseizoen (mei) zijn gemiddeld het warmste: de maxima liggen dan veelal tussen de 33 en 36 graden Celsius. In combinatie met de hoge relatieve luchtvochtigheid is dit klam weer dat nog warmer aanvoelt dan dat het is. Gedurende het regenseizoen dalen de temperaturen lichtjes. 's Avonds blijft het lang zwoel. De minimumtemperaturen liggen meestal zo tussen de 23 en 28 graden Celsius.

Songkran

Een bijzonder moment om Bangkok te bezoeken is tijdens Songkran. Dit is de viering van het traditionele Thais Nieuwjaar. In Bangkok wordt Songkran ieder jaar van 13 tot 15 april gevierd. Je mag Songkran omschrijven als een waterfestival waarbij iedereen elkaar op straat zeiknat probeert te maken. Hierbij worden alle mogelijke middelen ingezet zoals waterslangen, waterpistolen, emmers water, flessen water… verzin het maar en het wordt gebruikt. Voor sommige toeristen is 'het feest van het water' een reden om juist dan in Bangkok te zijn. Songkran wordt ook elders in Thailand gevierd, maar niet altijd op dezelfde data als in Bangkok.

Bangkok tijdens de schoolvakanties

Als je gebonden bent aan de schoolvakanties, bijvoorbeeld omdat je leerplichtige kinderen hebt, dan is de kerstvakantie de beste reistijd. De voorjaarsvakantie is qua weer ook prima. Het enige nadeel dat je dan hebt is dat deze voorjaarsvakantie slechts 9 dagen duurt. Dat betekent dat je exclusief de reisdagen maximaal zeven dagen overhoudt voor je vakantie in Thailand.

Reisadvies - Bangkok
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bangkok
Reisadvies - Bangkok
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bangkok

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.