Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

sierra-leone Beste reistijd voor Sierra Leone

Wil je weten wanneer je het beste naar Sierra Leone kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Sierra Leone ligt aan de westkust van Afrika. Het land heeft een tropisch moessonklimaat dat beïnvloed wordt door de Atlantische Oceaan en door de nabijgelegen Sahara. Sierra Leone kent twee seizoenen: het regenseizoen dat van mei tot en met september duurt en een droog seizoen dat in de winter valt. Op jaarbasis vallen er aanzienlijke hoeveelheden neerslag. Reken op gemiddeld twee- tot drieduizend millimeter regen per jaar. Tijdens de natste maanden kan er wel 800 tot 900 millimeter in één maand vallen. De combinatie van zoveel neerslag met tropische temperaturen zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Dat maakt het benauwd. Een bijkomend effect is dat het vooral aan de kust somber weer kan zijn in de maanden juli en augustus. In hoofdstad Freetown hoef je dan op niet meer dan ongeveer 75 tot 80 uur aan zonneschijn per maand te rekenen. Landinwaarts is het iets zonniger.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie of ander soort reis naar Sierra Leone is van december tot en met maart. Het is dan warm, maar niet te warm. Regen valt er tijdens deze maande amper en de zon laat zich een groot deel van de dag zien. In het binnenland kan het in de loop van februari al heter worden. Denk aan temperaturen die op kunnen lopen tot soms wel 38 tot 40 graden Celsius. Wie het interieur van Sierra Leone mee wil pakken die kan daarom beter kiezen voor december of januari als reisperiode.

In de winter kan de Harmattan voor een plotselinge weeromslag zorgen. Dit is droge wind die uit de Sahara waait. De meegevoerde lucht is niet alleen droog, ook zorgt hij ervoor dat de temperaturen tijdelijk flink kunnen dalen. Dat merk je vooral in het binnenland tijdens de nacht. De temperatuur kan dan zakken tot rond de tien graden. Voor een tropische bestemming is dat serieus koel.

Reisadvies - Sierra Leone
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Sierra Leone
Reisadvies - Sierra Leone
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Sierra Leone

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.