Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

sao-tome-en-principe Beste reistijd voor Sao Tomé en Principe

Wil je weten wanneer je het beste naar Sao Tomé en Principe kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Een land dat bij het grote publiek amper bekend is, is Sao Tomé en Principe. Deze eilandengroep ligt voor de westkust van Afrika. Totdat de Portugezen de eilanden van Sao Tomé en Principe ontdekten, waren ze onbevolkt. Vanaf 1493 tot 1975 was het land een kolonie van Portugal. De inwoners van Sao Tomé en Principe zijn een mengelmoes van verschillende volkeren die de Portugezen naar de eilanden brachten. Ondanks de aanwezigheid van mooie stranden en een aantal luxe resorts is het toerisme in Sao Tomé en Principe veel minder ontwikkeld dan in die andere Portugese kolonie: Kaapverdië. Jammer, want het is een unieke vakantiebestemming met weelderige landschappen, uitstekende duiksites en een enorme biodiversiteit.

Beste maanden

De beste reistijd voor Sao Tomé en Principe is van juni tot en met september. In deze periode is het aangenaam warm, de zon laat zich geregeld zien en en het regent amper. Ondanks het feit dat dit het droge seizoen is, is het wel vrij vaak bewolkt. Dit is eigenlijk zo gedurende het hele jaar. Op het eiland Principe duurt het droge seizoen iets korter: van half juni tot half september. Dit is daardoor de beste reistijd voor een vakantie op Principe.

Temperaturen

Het tropische klimaat dat heerst in Sao Tomé en Principe zorgt ervoor dat het in grote delen van het land het hele jaar door tropisch warm is. Tijdens het droge seizoen (juni tot en met september) is het iets koeler dan tijdens het nattere en vooral klammere regenseizoen. Gemiddeld mag je in het droge seizoen rekenen op maximumtemperaturen van 26 tot 28 graden Celsius. De hoogste temperaturen komen voor van januari tot april: gemiddeld rond de 30 graden. Landinwaarts kan het op hogere hoogtes koeler zijn, zeker in delen waar mist op grote schaal voorkomt.

Wie tijdens een strandvakantie in Sao Tomé en Principe wil gaan zwemmen in zee, die mag het hele jaar door op aangename zeewatertemperaturen rekenen: 26 tot 29 graden Celsius.

Regen

Sao Tomé en Principe is een vrij natte bestemming. Het hangt er zeer vanaf waar je je bevindt. Zo mag je op het eiland Principe rekenen op gemiddeld tweeduizend millimeter regen per jaar. Dat is ongeveer 2,5 keer de neerslagsom van Nederland. Op het eiland Sao Tomé zie je dat het zuiden veel natter is dan het noorden. Dat komt omdat bewolking tegen de bergen blijft hangen en uitregent. Aan de natte kant kan dat tot vijfduizend millimeter aan regen per jaar opleveren, soms wel meer. Het noorden is met nog geen duizend millimeter op jaarbasis een stuk droger.

Reisadvies - Sao Tomé en Principe
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Sao Tomé en Principe
Reisadvies - Sao Tomé en Principe
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Sao Tomé en Principe

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.