Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

rwanda Beste reistijd voor Rwanda

Wil je weten wanneer je het beste naar Rwanda kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Rwanda is een klein land gelegen in het centrale deel van Afrika. Rwanda ligt net ten zuiden van de evenaar. Omdat een groot deel van Rwanda op een plateau van ongeveer 1500 meter boven de zeespiegel ligt, is het klimaat enigszins gematigd. Hierdoor heb je te maken met een subtropisch klimaat in plaats van met een tropisch klimaat, dat je zou verwachten van ene land dat zo dicht bij de evenaar ligt. Niet alleen de temperaturen zijn enigszins gematigd, ook de hoeveelheden regen vallen mee. In hoofdstad Kigali ligt de gemiddelde jaarlijkse neerslagsom rond de 900 tot 1000 millimeter. Deze regen valt vooral in de vorm van vrij korte pittige buien. In het noorden en uiterste westen valt er wat meer neerslag, denk aan 1200 tot 1400 millimeter per jaar.

Beste maanden

De beste reistijd voor Rwanda is juni tot en met augustus. Dit is de droogste periode van het jaar. De temperaturen zijn in heel het land aangenaam: 23 tot 28 graden Celsius overdag. Wie voor een safari naar het Kagera National Park wil reizen, die kan beter de eerste helft van juni nog ontwijken, omdat regenval in de voorafgaande periode ervoor kan zorgen dat de onverharde wegen dan nog slecht begaanbaar zijn.

Regenseizoen

Rwanda kent een regenseizoen dat in september begint en dat aanhoudt tot in april of mei. Tijdens dit natte seizoen kunnen de regenkansen flink oplopen. Meestal valt de regen in de vorm van buien, die pittig van karakter kunnen zijn. Langdurige periodes met regen komen wat minder vaak voor. In de berggebieden van Rwanda regent het vaker, valt er meer neerslag en is er geen echt droog seizoen waar te nemen.

Zon

Rwanda is geen echte zonbestemming. Het hele jaar door schijnt de zon gemiddeld 4 tot 6 uur per dag. Op sommige plekken kan dit in juli en augustus oplopen naar gemiddeld zeven uur, maar veel zonniger wordt het niet in Rwanda. Je zult daardoor in ieder seizoen geregeld naar een bewolkte of deels bewolkte lucht kijken.

Reisadvies - Rwanda
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Rwanda
Reisadvies - Rwanda
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Rwanda

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.