Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

portugal Beste reistijd voor Lissabon

Wil je weten wanneer je het beste naar Lissabon kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het mediterrane klimaat van Lissabon zorgt ervoor dat deze hoofdstad van Portugal het hele jaar door bezocht kan worden. De milde winters en aangename warme zomers zorgen ervoor dat je niet zo gemakkelijk te maken zult krijgen met slechte weersomstandigheden in Lissabon. Met ruim 2800 uur aan zonneschijn per jaar en gemiddeld minder dan achthonderd millimeter aan regen op jaarbasis kent Lissabon prima stedentripweer. Net als vrijwel iedere plek op de wereld kent een stad als Lissabon natuurlijk wel een betere en een minder goede reisperiode.

Beste maanden

De beste reistijd voor een bezoek aan Lissabon is van mei tot en met september. Dit is de warmste, meest zonnige en droogste tijd van het jaar. De zomermaanden juli en augustus kunnen aan de hete kant zijn. Dan kant het kwik oplopen naar temperaturen die ver boven de dertig graden uitstijgen. Niet iedereen vindt dergelijke temperaturen prettig voor een stedentrip. Tussen mei en september liggen de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 20 en 30 graden Celsius. Regen kan voorkomen, maar de meeste dagen verlopen droog. Dat geldt zeker voor de maanden juli en augustus.

Lissabon in januari, februari en maart

De eerste drie maanden van het jaar behoren tot de koudste en meest sombere maanden. Het woord 'koud' is hier compleet relatief, want maxima van gemiddeld 12 tot 20 graden Celsius zijn absoluut niet onaangenaam. De kans op vorst is enorm klein. Incidenteel kan het kwik net een graadje onder het vriespunt duiken in de nacht. Het eerste kwartaal van het jaar is natter dan de maanden die daarop volgen. Echt nat kun je deze periode niet noemen.

Lissabon in april, mei en juni

In april merk je dat het voorjaar volop bezig is. Het wordt warmer, de zon schijnt vaker en is intenser. Vooral in de tweede helft van mei zie je een duidelijke weersverbetering. De kans op neerslag neemt dan af en de middagtemperaturen liggen gemiddeld tegen de zomerse waarde van 25 graden. Juni is de eerste echte zomermaand. De kans op regen is dan sterk gereduceerd en de meeste dagen verlopen zomers.

Lissabon in juli, augustus en september

Het derde kwartaal van het jaar is het volop zomer in Lissabon. Juli en augustus zijn ronduit droog, net als de eerste helft van september. Tegen het einde van september zie je de temperaturen iets dalen en de kans op een regenbui toenemen. Instabiliteit in de lucht kan dan voor knallend onweer zorgen. De middagtemperaturen liggen in deze drie maanden vooral tussen de 25 en 30 graden Celsius.

Lissabon in oktober, november en december

Het laatste kwartaal is qua weer de minste reisperiode voor Lissabon. De temperaturen dalen geleidelijk, de zon schijnt minder en bewolking krijgt steeds meer vat op het weer in Lissabon. Wat je vooral merkt is dat het vaker regent en dat de regen soms langdurig kan zijn. Buiige regen wordt afgewisseld met af en toe een dag(deel) met druilerige regenval. Omdat dit laagseizoen is in Lissabon, is dit wel de goedkoopste periode om hier naartoe te reizen.

Reisadvies - Lissabon
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Lissabon
Reisadvies - Lissabon
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Lissabon

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.