Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

portugal Beste reistijd voor de Azoren

Wil je weten wanneer je het beste naar de Azoren kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Azoren liggen in de Atlantische Oceaan op bijna veertienhonderd kilometer ten westen van het Europese vasteland. De archipel is onderdeel van Portugal, dat het dichtstbij gelegen land is. De ligging in de oceaan zorgt voor een mild subtropisch klimaat. Primair lijkt het op het klimaat dat rond de Middellandse Zee ligt, die ongeveer op dezelfde breedtegraad als de Azoren ligt. Het verschil is dat het weer op de Azoren in de zomer koeler is en in de winter warmer dan een gemiddelde mediterrane bestemming. De Azoren zijn een groene en vrij bloemrijke bestemming, wat mede te danken is aan het feit dat het er voldoende regent. Hoofdstad Ponta Delgada registreert ongeveer 1000 millimeter neerslag per jaar. Het eiland Flores is aanzienlijk natter: in Santa Cruz is de gemiddelde jaarsom ongeveer 1600 tot 1800 millimeter. Het zuidoostelijke eiland Santa Maria is juist weer wat droger. Daar valt gemiddeld iets minder dan 800 millimeter regen per jaar.

Fijnste maanden

De beste reistijd voor een vakantie naar de Azoren is van juli tot begin september. Dit is de warmste periode en tevens is de zomer het seizoen met de minste regen. Hoewel de zon geregeld schijnt op de Azoren, is het geen nadrukkelijke zonnige bestemming. Als je typisch lokaal weer hebt dan zul je te maken krijgen met een mix van wolken en zonneschijn, waarbij er de kans op een bui bestaat. De middagtemperaturen liggen in juli en augustus rond de 24-25 graden, wat door velen als prima weer beschouwd wordt. Het kan wat warmer worden, maar tropische waardes van 30 graden worden zelden gemeten op de Azoren.

Wandelvakantie

De Azoren zijn een geliefde wandelbestemming. De combinatie van glooiende en soms bergachtige lansschappen met een groene natuur en subtropisch weer zorgen voor een mooie plek om te gaan wandelen. Wie de natuur op zijn mooist wil zien die kan het beste in de maanden april en mei naar de Azoren gaan. Qua wandelweer is de periode juni tot en met september het beste, omdat het dan minder regent.

Reisadvies - de Azoren
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Azoren
Reisadvies - de Azoren
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Azoren

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.