Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

peru Beste reistijd voor Machu Picchu

Wil je weten wanneer je het beste naar Machu Picchu kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De oude Incastad Machu Picchu is de belangrijkste bezienswaardigheid van Peru. Voor een deel van de toeristen die een vakantie naar Peru boekt is een bezoek aan deze vijftiende-eeuwse stad dé reden om überhaupt naar Peru te reizen. Alsof de magische ligging en de fraaie staat waarin Machu Picchu zich bevindt nog niet genoeg is om de aandacht van toeristen te krijgen, werd deze bijzondere plek in het jaar 2007 ook nog uitgeroepen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het resultaat is dat je in het geval van Machu Picchu bijna mag spreken van overtoerisme, zeker in het hoogseizoen. Het massatoerisme waar hier sprake van is vormt een bedreiging voor dergelijke bijzondere plaatsen.

Beste maanden

Op basis van het weer is de periode mei tot begin oktober de beste reistijd voor een bezoek aan Machu Picchu. Je hebt dan een grote kans op droog weer bij temperaturen die overdag uiteindelijk uitkomen rond de 17 tot 22 graden Celsius. Tijdens de lokale winter (Machu Picchu ligt op het zuidelijk halfrond waar de seizoenen omgedraaid zijn) beginnen de dagen vrij koud. Mogelijk heb je in de vroege ochtenduren te maken met lichte vorst. Houd daar met je kleding rekening mee. Als je de Huayna Picchu of de Machu Picchu Mountain wilt beklimmen dan is het kleden in laagjes zeker aan te raden.

Het nadeel van het beste reisseizoen is dat dan de massa naar Machu Picchu wil reizen. Vooral de maanden juni, juli en augustus kan het zeer druk zijn. De tussenseizoenmaanden april en oktober zijn goede alternatieven, waarbij april wat betreft zon en regenkansen de beter optie van de twee is. Tijdens de lokale zomer is het laagseizoen in Machu Picchu. Dat betekent niet dat het rustig is in en rond Machu Picchu, maar wel rustiger. Je kunt in deze periode goedkoper uit zijn voor de reis en het verblijf. Een uitzondering vormt de periode rond de feestdagen aan het eind van het jaar. De temperaturen liggen in de periode november tot en met maart overdag iets hoger. In de nacht en ochtend scheelt het meer. Dan is het gemiddeld zo'n 4 tot 8 graden boven nul.

Machu Picchu tijdens de schoolvakanties

Als je om wat voor reden dan ook vastzit aan de schoolvakanties, bijvoorbeeld omdat je met leerplichtige kinderen naar Peru wilt reizen, dan zijn de meivakantie en de zomervakantie de beste reisperiodes voor een bezoek aan Machu Picchu. Dit is de beste reistijd gebaseerd op het weer dat je mag verwachten. Daarnaast bieden deze twee schoolvakanties voldoende tijd om naar Peru te vliegen, Machu Picchu te bezoeken en dit eventueel te combineren met een rondreis door Peru.

De herfstvakantie is qua weer redelijk. Het blijft wel een beetje een gok in oktober. Bijkomend nadeel is dat je maximaal negen dagen hebt om de reis te maken. De kerstvakantie biedt je langer de tijd, maar het is een zeer dure periode om intercontinentaal te vliegen. Het weer is in die periode ook niet optimaal voor een vakantie naar Machu Picchu. De voorjaarsvakantie is de minst geschikte reistijd voor trip naar Machu Picchu. Het is de minst zonnige en meest natte periode. Daarnaast geldt ook hier de beperkte reisduur (maximaal 9 dagen) als je je aan de regels houdt.

Reisadvies - Machu Picchu
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Machu Picchu
Reisadvies - Machu Picchu
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Machu Picchu

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.