Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

paraguay Beste reistijd voor Paraguay

Wil je weten wanneer je het beste naar Paraguay kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Paraguay is een land dat centraal binnen Zuid-Amerika ligt. Het is samen met Bolivia één van de twee Zuid-Amerikaanse landen die niet aan een zee of oceaan grenst. Omdat Paraguay redelijk vlak is (het hoogste punt ligt 842 meter boven zeeniveau) zijn er geen berggordels die het weer serieus beïnvloeden. Sterker nog, het ontbreken van hoge bergen zorgt ervoor dat winden zich goed kunnen ontwikkelen en hoge snelheden kunnen halen. Denk aan soms wel 150 tot 160 kilometer per uur, wat gelijk aan orkaankracht is. Voor Paraguay zijn de hoeveelheden regen en de daaraan verbonden regenseizoenen bepalend voor welk klimaat er in een bepaalde zone heerst. Je mag Paraguay grofweg in drie gebieden indelen: het vrij droge noordwesten waar een warm steppeklimaat heerst, het centrale deel waar tropische klimaten de dienst uitmaken en het gematigde zuidoosten waar een warm zeeklimaat van toepassing is.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie in Paraguay is van april tot en met oktober. Een groot deel van deze periode bestaat uit de winter, omdat de jaargetijden door de ligging op het zuidelijk halfrond omgekeerd zijn. Het winterseizoen is het drogere seizoen in Paraguay. Deze periode is minder warm van de zomer en ook minder zonnig. Daar staat tegenover dat je de zomerse hitte ontwijkt en dat je een kleinere kans hebt op de soms zware onweersbuien zoals die in het zomerseizoen voor kunnen komen.

Wanneer het droge seizoen exact valt en hoe lang dat deze duurt, is afhankelijk van de ligging binnen Paraguay. In het noordwesten wordt het in de loop van april droger en duurt het droge seizoen tot eind oktober. In het centrale deel van Paraguay begint de drogere periode pas in het einde van mei en begint de regenval eind september alweer toe te nemen. In het zuidoosten is er amper sprake van een droger seizoen. De maanden juli en augustus zijn hier wat droger.

Temperaturen

Tijdens de lokale zomer, die gelijk valt met onze winter, is het heet in Paraguay. De middagtemperaturen lopen in januari en februari gemiddeld op naar ongeveer 35 graden. De hoge relatieve luchtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur hoger ligt. De nachttemperaturen liggen in de zomer ruim boven de twintig graden Celsius. In het zuidoosten is het enkele graden koeler dan in de rest van het land. Vanaf maart beginnen de temperaturen te dalen. Dat gebeurt vrij geleidelijk. In de wintermaanden (juni tot en met augustus) zijn maximumtemperaturen van 21 tot 27 graden normaal.

Reisadvies - Paraguay
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Paraguay
Reisadvies - Paraguay
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Paraguay

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.